Piati ženáči a mŕtva milenka

Na americké remaky európskych filmov sme si už tak nejako zvykli. Nad holandskou prerábkou ani nie dvojročnej belgickej snímky sa ale ešte predsa možno oplatí trochu pozastaviť. Snímka sa volá Loft, a ten, kto videl originál, zväčša tvrdí, že sú obe verzie takmer totožné - obsahom, formou aj kvalitou. Hoci ide o temnú psychologickú krimi drámu, poteší film zrejme najmä ženské diváčky. Je totiž názornou ukážkou toho, ako veľmi sa môžu partii ženáčov vypomstiť tajné zálety.

07.08.2014 08:00
Loft Foto:
Mimomanželská zábava sa končí tam, kde sa začína vyšetrovanie vraždy. Dôveru medzi päticou nerozlučných kamarátov čaká zemetrasenie.
debata

Pre pocit nebezpečenstva

V živote to už tak občas vypáli – chlap má dobrú prácu, finančné istoty, milujúcu a stále pôvabnú manželku, no predsa mu časom začne čosi chýbať. Možno príjemný pocit nebezpečenstva, ktorým by okorenil svoj azda až príliš dokonalý život. Iste sú aj takí, ktorí si v podobnej situácii kúpia motorku či zájazd do amazonského pralesa. Nepochybne bežnejším riešením takzvanej krízy stredného veku je ale, bohužiaľ, mladá milenka. Aby však takýto špás mužovi neprerástol cez hlavu, je potrebná veľká dávka diskrétnosti a prešibanosti. Tajné hniezdočko, kde sa dá z času na čas ukryť, padne rozhodne vhod.

Luxusný podkrovný apartmán, v ktorom sa pätica priateľov zo snímky Loft strieda so svojimi „bokovkami“ sa ale čoskoro stane ich prekliatím. Jedného dňa sa v ňom totiž objaví krásna mladá, ale predovšetkým mŕtva žena, o ktorej, zdá sa, nik z partie nič nevie.

Dôveru medzi kamarátmi čaká záťažová skúška. Odrazu sa na povrch začínajú vyplavovať drobné aj väčšie tajomstvá, ktoré vzťahy naoko vyrovnaných a zdravo sebavedomých mužov môžu vážne naštrbiť. Nehovoriac o piatich nič netušiacich manželkách, ktoré čaká obzvlášť kruté prebudenie do reality…

Trikrát rovnako?

Loft, to je partia šachu, v ktorej každý ťahá celkom ináč, než by od neho očakávali jeho spoluhráči. V prvom rade má ale tento film prekvapovať, miasť a zavádzať svojho diváka. Od tohto zámeru sa nedá rušiť žiadnymi vedľajšími motívmi, ale napríklad ani výraznejším prestriedavaním atmosfér či prostredí, vďaka čomu film miestami pôsobí monotónne. Nedostatky výpravného spracovania ale vykrývajú zaujímavo vykreslené charaktery jednotlivých mužských postáv.

Na začiatku sa síce chlapi zdajú navlas rovnakí, no pod tlakom postupne začnú odkrývať nápadnú odlišnosť svojich pováh aj morálnych kvalít. Ich bizarnému počínaniu ale divák zrejme nebude vždy celkom veriť a najmä v rozuzlení na neho môžu pôsobiť viaceré detaily až príliš vykonštruovane. Zámeru nedovoliť divákovi predčasne prekuknúť pokerové tváre jednotlivých aktérov, však táto scenáristická kostrbatosť slúži dobre.

Belgický originál Loftu z roku 2008 lámal v krajine svojho pôvodu rekordy v návštevnosti kín. Jeho holandská verzia získala napríklad aj nejednu z národných filmových cien. Do slovenskej distribúcie však prišla až so štvorročným oneskorením. Pýtate sa, prečo ju napokon distribútor predsa len nasadil? Zrejme to bude mať niečo spoločné so skutočnosťou, že na nás už čoskoro z kín zaútočí aj tretí Loft. Tentoraz rýdzo hollywoodsky. Bude ho ale mať ešte kto pozerať?

Hodnotenie Pravdy: 3,5/5

Loft / Holandsko, 2010 / réžia: Antoinette Beumer / scenár: Bart De Pauw, Saskia Noort / hudba: Wolfram de Marco / hrajú: Katja Herbers, Kim van Kooten, Fedja van Huêt, Lies Visschedijk, Anna Drijver, Hadewych Minis, Gijs Naber, Sallie Harmsen a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 7. august

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #filmová recenzia #Loft