Surferi na stope Štefánikovi

Pripravovaný dokumentárny film Prebudený - Štefánikove vlny 21. storočia si posvieti na významnú osobnosť slovenských dejín z celkom nevšedného uhla - očami surferov.

09.08.2014 09:00
Milan Rastislav Štefánik Foto:
Milan Rastislav Štefánik strávil vo Francúzskej Polynézii v rokoch 1910 až 1911 desať mesiacov. Položil základy tamojšej astronómie, veľmi si však obľúbil aj miestnu prírodu a ľudí.
debata

Michal Vasilko Kele sa ho so svojím štábom vydá už začiatkom septembra nakrúcať na exotické Tahiti, kde Milan Rastislav Štefánik strávil pred viac než storočím desať mesiacov. V scenári k netradičnému dokumentu je naplánované napríklad aj zdolávanie tamojších extrémnych vĺn. Ak pôjde všetko podľa plánu, mohol by film mať premiéru už na budúci rok pri príležitosti 135. výročia Štefánikovho narodenia.

Štefánik aj dnes fascinuje

Na prvý pohľad bizarné spojenie Milana Rastislava Štefánika a surfingu si mladý filmár nevymyslel len tak náhodne. Inšpirácia si ho našla sama. „Oslovil ma slovenský surfer Vlado, žijúci v Sydney, ktorého veľmi zaujímali všetky detaily o Štefánikovi a jeho pôsobení vo Francúzskej Polynézii,“ spomína režisér, ktorý mladíkovi sprostredkoval stretnutie so svojím starým otcom Františkom Kelem – cestovateľom, spisovateľom a uznávaným expertom na tému Štefánikovho pôsobenia vo svete.

Zistenie, že aj v dnešnej dobe mladých ľudí fascinujú a ovplyvňujú aktivity vedca, politika a generála, ktorý zomrel pred 95 rokmi, sa stalo pre zrod filmového projektu kľúčovým. „Radi by sme snímkou priniesli atraktívnym spôsobom odkaz mladej generácii o tom, kto vlastne Štefánik bol a čomu sa venoval,“ vraví Michal Vasilko Kele, ktorý má skúsenosti aj ako kameraman expedícií súvisiacich s osobnosťou Štefánika na Mont Blancu či na ostrove Vava’u v Kráľovstve Tonga. Jeden z jeho krátkych filmov sa dostal až do finálovej dvadsaťpäťky prestížnej medzinárodnej súťaže Filmminute v Londýne, kde sedel v porote aj dvoma Oscarmi ocenený kanadský scenárista, režisér a producent Paul Haggis.

Zdolajú najťažšiu vlnu?

„Štefánik na Tahiti priniesol základy astronómie a vesmír veľmi úzko súvisí s morom,“ objasňuje filmár bližšie prepojenie slovenského dejateľa so surfovaním. Surfer Vlado, ktorý projekt svojou zvedavosťou odštartoval, sa napokon stane aj jedným z hlavných aktérov pripravovaného filmu. Spolu s ďalším mladíkom budú, pod príznačnými pseudonymami Milan a Rastislav, na Tahiti pátrať po Štefánikových stopách. Plánujú tiež v oblasti Teahupoo priamo pred kamerami zdolať jednu z najťažších a najnebezpečnejších vĺn na svete – ak im to teda prírodné podmienky a vlastné sily dovolia.

Ďalším motívom filmu bude tiež snaha priblížiť divákom nevšednú krásu vzdialenej ostrovnej krajiny, ktorú si Milan Rastislav Štefánik veľmi obľúbil a považoval ju za raj na zemi. Nie každý vie, že tu okrem pozorovania hviezdnej oblohy stihol tiež nafotiť vôbec prvý československý akt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #surferi #dokumentárny film #Tahiti #M. R. Štefánik #Prebudený