Zachránia svet zmutované stromy a zlodeji?

"Je ťažké udržať si ľahký humor, keď viete, že film, ktorý nakrúcate, stojí na každú minútu asi milión dolárov?" opýtal sa moderátor diskusie v newyorskom Google centre hereckých predstaviteľov snímky Strážcovia galaxie - aktuálnej jednotky v návštevnosti kín po (takmer) celom svete. Bez ohľadu na ich odpoveď je to nepochybne práve odľahčený tón, šmrnc a vtip, vďaka ktorému sa multimiliónová investícia štúdiám Walt Disney Motion Pictures opäť raz vrchovato vyplatila. Zabudnite na superhrdinov. Vašimi novými obľúbencami bude odteraz partia intergalaktických kriminálnikov, ktorá sa len tak náhodou pripletie k záchrane sveta...

10.08.2014 12:00
Strážcovia galaxie Foto:
Zoznámte sa so Strážcami galaxie. V najbližších rokoch ešte o nich v kinách určite budeme počuť...
debata

Hrejivo blízko pri zemi

Najnovšia „marvelovka“ má niečo pre každého – bombastické 3D pre tých, ktorých ešte stále neomrzelo, medvedíka čistotného s hlasom Bradleyho Coopera pre deti (aj ženské diváčky?), zelenú Zoe Saldana na potešenie oka divákov, čo si ju zamilovali v Avatare, a humor pre všetkých, prevažne v podaní nonkonformného hlavného hrdinu Petra Quilla (Chris Pratt). Ak sa nebránite oddychovej akcii na hony vzdialenej od každodennej reality, no komiksovky, ktoré sa berú smrteľne vážne, vás nudia a iritujú, toto je ten správny blockbuster pre vás. A tých, ktorým zahral na tú správnu strunu, je podľa všetkého viac ako dosť – snímku režiséra Jamesa Gunna diváci katapultovali hneď po rekordne úspešnom úvodnom víkende na čelo amerického rebríčka návštevnosti a vo viacerých diváckych hodnoteniach sa dokonca dostal až do top trojky najlepších filmov všetkých čias.

Hoci je namieste brať ošiaľ okolo tejto vesmírnej zábavky pre všetky generácie s určitou rezervou, nie je také ťažké ho pochopiť. V letnej sezóne, ktorá sa v kinách zatiaľ zdala skôr „uhorkovou“, totiž pôsobia Strážcovia galaxie ako svieži cyklón. Film netlačí na pílu v zmysle hlbokých posolstiev, neprekomplikováva vzťahového „pavúka“ medzi aktérmi svojho fiktívneho vesmíru a navyše divákovi všetko servíruje s mimoriadne „cool“ sprievodom popových hitov zo 70. rokov (ktoré sa, mimochodom, vďaka Strážcom galaxie vracajú na vrchol amerických hitparád). Na to, že sa film odohráva vo fantazijnom medziplanetárnom svete plnom neskutočných bytostí, sa skrátka drží až hrejivo blízko pri zemi.

Zodpovednosť na nesprávnych pleciach?

Čudujete sa, ako sa dostali „popiny“ 70. rokov do vzdialených galaxií? Nesie si ich so sebou hlavný hrdina Peter na kazete, ktorá je spolu s ošúchaným volkmenom jeho jedinou spomienkou na pozemskú minulosť – a milovanú matku, o ktorú prišiel vinou zákernej choroby už ako dieťa. V súčasnosti si však už Peter naplno užíva svoj nový život roztopašného zlodejíčka, ktorý sa stále ženie za ďalšou zábavou aj privyrobením. Tajomný guľatý predmet, ktorý má byť jeho najnovšou korisťou, je však preňho priveľkým sústom. Len čo ho totiž ukradne, pokúsia sa mu ho zase zobrať iní – konkrétne partia bizarných lovcov odmien v zložení humanoidný strom Groot (Vin Diesel) a zmutovaný medvedík Rocket (Bradley Cooper). A tiež zelená kráska Gamora s nebezpečne silným výkopom. Po pouličnej bitke o guľu, ktorej význam ani jeden z nich vlastne nepozná, ocitnú sa všetci vo väzení. Tu partiu uzatvára hromotĺk Drax, ktorý bude svojich kumpánov iritovať absolútnym nepochopením pre slovné zvraty a metafory.

Nesúrodú skupinku najskôr spojí túžba dostať sa opäť na slobodu – a namastiť si vrecká na guli, ktorá ich do tejto prekérnej situácie dostala. Keď však zistia, akú moc tento predmet má, kdesi v hĺbke ich duší sa predsa len ozve pocit zodpovednosti. A nie hocijakej – je to totiž zodpovednosť za osud celej galaxie. (A možno tiež tých 170 miliónov dolárov, ktoré film jeho tvorcov stál…)

Strážcovia galaxie možno nie sú tým najduchaplnejším filmom na svete, peniaze, ktoré dáte za vstupenku na ich premietanie, však pravdepodobne ľutovať nebudete. Je s nimi totiž veľká „psina“.

Hodnotenie Pravdy

4,5/5

Strážcovia galaxie / USA, 2014 / réžia: James Gunn / scenár: James Gunn, Nicole Perlman / hudba: Tyler Bates / hrajú: Chris Pratt, Zoe Saldana, Vin Diesel, Bradley Cooper, Dave Bautista, Glenn Close, Benicio del Toro a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 31. júl

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komiks #3D #Marvel #filmová recenzia #Strážcovia galaxie #kinohit