Marika Gombitová v čase najväčšej slávy - na fotografiách

Mala trinásť, keď v Stropkove začala spievať s bratmi v amatérskej skupine Matador. Mala dvadsať, keď začala účinkovať s bratislavskou skupinou Modus a spoznávať chuť slávy.

15.08.2014 16:00
41 gombitova 3x Foto:
Peter Procházka: Marika Gombitová
debata

Obdobie, keď vystúpala Marika Gombitová na vrchol, pripomína výstava fotografií v stropkovskom Múzeu a galérii. Pod názvom Marika Gombitová – naša rodáčka predstavuje 70 čiernobielych i farebných fotografií, ktorých autorom je Peter Procházka.

„Fotografie zachytávajú Mariku aj skupinu Modus v období ich najväčšieho úspechu. Zobrazujú zákulisie a spontánnosť koncertných vystúpení,“ povedal fotograf Peter Procházka. V rokoch 1976 až 1980 zachytával populárnu speváčku za mikrofónom aj bez neho, v samote i spoločnosti kolegov hudobníkov či veľkých i malých kamarátov. Ale aj po nehode v roku 1980, ktorá ju pripútala na vozík. Napríklad na krste DVD Neberte nám princeznú v roku 2001.

„Výstavu som prakticky pripravoval od roku 1976, hoci som si to vtedy ešte neuvedomoval. Začala sa starostlivým archivovaním negatívov a diapozitívov, výberom, prezeraním a selektovaním záberov vhodných na vystavenie,“ dodal autor fotografií.

Výstava fotografií speváčky a skladateľky Mariky Gombitovej, ktorá mala premiéru v Poprade (2010) a o rok neskôr bola v Bratislave, potrvá v Múzeu a galérii v Stropkove do 16. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Marika Gombitová #Modus