Film, ktorý môže prepísať históriu

Predstavte si, že by niekto natočil film o vašom dospievaní. Filmár by sa pravdepodobne odrazil od tých najprelomovejších momentov a nasilu vygradovaný dej podložil nejakou vycibrenou pointou. Vám z toho obdobia zostali úplne iné spomienky. Útržky dialógov, mnohokrát nepodstatné okamihy, pocity a prchavá atmosféra - ale tie akoby sa do kinematografie nehodili. Výnimočný režisér a scenárista Richard Linklater tento pomyselný zákon porušuje. Snímka Chlapčenstvo ponúka originálny pohľad na dvanásť rokov života jedného chlapca a k úspechu nepotrebuje gýč ani umelo vyvolané emócie.

18.08.2014 13:39
40 chlapcenstvo Foto:
Ten istý herec, tá istá postava a ten istý film. Richard Linklater nakrúcal snímku Chlapčenstvo 12 rokov.
debata

Hlavne obyčajne

Šesťročný Mason (Ellar Coltrane) leží na tráve a pozerá na oblohu. Sestra (Lorelei Linklater) ho opäť zabudla vyzdvihnúť zo školy, čo jeho mamu (Patricia Arquette) rozhnevá. Píše sa rok 2002, v rádiu hrajú skladbu Yellow od Coldplay a nebyť rozhodnutia presťahovať z mesta preč, bol by to deň ako každý iný.

Takto sa začína Chlapčenstvo Richarda Linklatera. Úplne obyčajne. Každý rok až do Masonovho odchodu na univerzitu mapuje jednotlivé udalosti, ktoré sa mu vryli do pamäti, bez ohľadu na to, akú dôležitú úlohu hrali v jeho vývoji. Mason je chlapec z neúplnej rodiny, jeho biologický otec (Ethan Hawke) je nezodpovedný, a hoci deti aj niekdajšiu manželku miluje, nedokáže sa k nim vrátiť a poskytnúť im domov. Naopak, matka je ambiciózna a jej rozhodnutie odísť na univerzitu a prežiť vysnívaný život vysokoškolskej učiteľky prináša tiež mnoho problémov. Po druhýkrát sa vydá, ale z nového manžela (Marco Perella) sa postupne stáva alkoholik, ktorý obráti svoj častý hnev aj proti deťom.

Tak ako rok za rokom mapuje Linklater osud ľudí, tak sa mení nielen ich výzor, ale aj rozhodnutia a priority a najmä vzťahy medzi nimi. Je úchvatné sledovať niečo také prirodzené, čomu filmári dosiaľ neprikladali dôležitosť. Keď Mason odchádza na univerzitu a jeho matka s plačom vykríkne: „nečakala som, že to prebehne tak rýchlo“, odznie základná myšlienka snímky. Richard Linklater ponúkol prierez filmovým životom, v ktorom veci prichádzajú a odchádzajú tak ako v skutočnosti.

Čakanie na dospievanie

Dlhých dvanásť rokov trpezlivosti prinieslo režisérovi ovocie. Snímka víťazí v rebríčkoch kritikov, získala aj Strieborného medveďa za réžiu na berlínskom festivale. Nie je však pre každého. Dve a pol hodiny filmu bez klasického deja v jednej časti publika vyvoláva rozličné spektrum emócií, ďalšia časť divákov kinosálu nenápadne opustí už niekde v polovici. Nový spôsob nakrúcania, ktorý zahŕňa aj čakanie na dospievanie, respektíve starnutie hercov a nie ich nahrádzanie, mnohí opisujú ako prelomové a prepisujúce históriu kinematografie.

V porovnaní s Linklaterovou trilógiou Pred úsvitom, Pred súmrakom a Pred polnocou, ktorá zachytáva vzťah dvojice v priebehu niekoľkých hodín, môže Chlapčenstvo pôsobiť, hlavne v druhej polovici filmu, zdĺhavo a niektoré scény zbytočne. Jeho čaro však spočíva hlavne v ťažko uchopiteľných detailoch a je otázne, či by fungovalo aj v skrátenej verzii. Prvá časť je však rozhodne dynamickejšia a posledné minúty sa aj pre dĺžku snímky takmer vlečú.

Mimoriadne vydarený je soundtrack a zachytávanie dobových prvkov, ako sú prvé úspechy Facebooku alebo politické dianie. Udalosti, ktoré boli ešte len prednedávnom aktuálne a už dnes sú súčasťou minulosti, nedosvedčujú len vnímavosť režiséra. Aj ony sú v Chlapčenstve s odstupom času parafrázou na život, ktorý naozaj „prebehne tak rýchlo“.

Hodnotenie Pravdy: 4,5 / 5

Chlapčenstvo / USA 2014./ scenár a réžia: Richard Linklater / hrajú: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Evie Thompson, Tamara Jolaine, Lorelei Linklater a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ethan Hawke #Richard Linklater #Chlapčenstvo #Ellar Coltrane #Patricia Arquette