Stovky filmov Andyho Warhola čaká digitalizácia

Stovky filmov zosnulého amerického maliara rusínskeho pôvodu Andyho Warhola zdigitalizuje a zverejní newyorské Múzeum moderného umenia (MoMa) v spolupráci s múzeom tohto umelca v Pittsburghu. Projekt zahŕňa päťsto filmov, ktoré Warhol nakrútil v rokoch 1963 až 1972. Digitalizovať by ich mali niekoľko rokov.

19.08.2014 07:00
Warhol Foto:
Andy Warhol
debata (2)

Warhol nakrútil vzácne snímky na 16-milimetrový film. Počas projektu budú skenovať políčko za políčkom. Pracovníci oboch múzeí veria, že verejnosť filmy prijme rovnako ako Warholove maľby a sochy. „Myslím si, že svet umenia a tiež kultúra ako taká to bude brať ako my,“ uviedol zástupca riaditeľa Warholovho múzea Patrick Moore. „Filmy sú rovnako významné a revolučné, ako Warholove obrazy,“ dodal.

Medzi Warholovými filmovými dielami sú napríklad portréty umelcových múz či desiatky celovečerných snímok v štýle minimalistickej avantgardy. Často nimi prekonával hranice toho, čím film môže byť. Napríklad film Sleep (Spánok, 1963) je päťapolhodinovým záznamom spánku Warholovho priateľa Johna Giorna.

V roku 1970 výtvarník svoje filmy stiahol z obehu a po jeho smrti v roku 1987 k nim mali prístup len historici umenia. Medzi zdigitalizovanými snímkami budú aj také, ktoré verejnosť dosiaľ nemala šancu vidieť.

Okrem projektu digitalizácie Warholových filmov v súčasnosti rekonštruujú aj obrázky, ktoré Warhol vytvoril asi pred 30 rokmi na počítači Commodore Amiga.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #digitalizácia #Andy Warhol #Pittsburg #Múzeum moderného umenia