Snímku V Tichu uvedú v kinách 18. septembra

Režisérom diela, v ktorom si zahrali Judit Bárdos, Jan Čtvrtník alebo Ján Gallovič, je Zdeněk Jiráský.

20.08.2014 12:55
dennik agaty schindlerovej Foto:
Zmierniť utrpenie židovských umelcov pomohla aj hudba či tanec.
debata

Snímku V Tichu českého režiséra Zdeňka Jiráského uvedú v slovenských kinách 18. septembra. Okrem Bratislavy a väčších miest ako Košice, Trenčín, Martin, Žilina, Nitra a Trnava ho budú môcť vidieť aj ľudia v menších mestách, ktoré boli priamo zapojené do nakrúcania – Komárno či Trenčianske Teplice, informovala PR manažérka projektu Zuzana Golianová.

Dielo malo svetovú premiéru minulý mesiac na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary. O snímku už prejavili záujem aj ďalšie zahraničné festivaly. „Film ešte nebol doma odpremiérovaný a už ho prijali svetové festivaly, v tomto smere som si ako producentka ani nemohla viac priať,“ uviedla Lívia Filusová, ktorú potešila aj pozitívna recenzia v americkom týždenníku The Hollywood Reporter.

Snímka V Tichu je autentickým svedectvom o osudoch židovských hudobníkov a hudobníčok, ktorým práve hudba pomohla zmierniť ich utrpenie v čase vlády nacizmu. V role klavírnej virtuózky Edith Kraus sa vo filme predstavila herečka Judit Bárdos, Jan Čtvrtník stvárnil klaviristu a džezového hudobníka Karola Elberta, Ján Gallovič sa zhostil úlohy nemeckého dirigenta a skladateľa Arthura Chitza a baletku Alicu Flachovú-Pastorovú stvárnili žiačky bratislavského tanečného konzervatória Evy Jaczovej Ema Dobešová a Valéria Stašková. Kameramanom filmu je Michal Černý a strihačkou Hedvika Hansalová.

„Mám rád filmy, ktoré sa snažia hľadať nové cesty, varírujú formu a zároveň ale o niečom vypovedajú. Opakovanie osvedčených modelov svedčí o malej odvahe. Ak chceme osloviť dnešného diváka, v dobe krízy návštevnosti kín a naviac s nekomerčnou témou, veľa ciest nám nezostáva,“ vyjadril sa režisér diela Zdeněk Jiráský.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #film #Denník Agáty Schindlerovej #V Tichu