Zúfalí lekári posúvali medicínu vpred

Televízne seriály už v dnešnej dobe nemusia byť len rýchlokvaseným materiálom bez filmárskej hodnoty. Mnoho z nich by pokojne našlo svoj priestor v kinosálach, majú vynikajúce herecké obsadenie, kvalitný scenár a režisérov zvučného mena. Takým je aj novinka z dielne Stevena Soderbergha s názvom Knick: Doktori bez hraníc. Vo svetovej premiére sa k nej v auguste dostali aj slovenskí diváci.

20.08.2014 14:30
the-knick2 Foto:
Bez antibiotík a očkovacích látok. Tak pracoval tím lekárov pred vyše sto rokmi.
debata

Zúfalí lekári

Žene s problematickým tehotenstvom lekár Christiansen nedokázal pomôcť. Uprostred sály plnej ľudí ju operoval neúspešne a po príchode domov si sám siahol na život. Na začiatku 20.¤storočia úmrtnosť lámala rekordy, neexistovali antibiotiká ani očkovacie látky, čo spôsobovalo zúfalstvo aj u lekárov. Zdravotné problémy a komplikácie, ktoré v súčasnosti považujeme za jednoducho liečiteľné, vtedy ohrozovali život.

V newyorskej nemocnici Knickerbocker Hospital sa však zišiel tím, ktorý posúval hranice medicíny. Na čele s chirurgom Johnom Thackerym (Clive Owen), závislým od kokaínu, sa na oddelení vytvoril kolektív lekárov, ktorých možno rozdeliť do dvoch skupín. Tých, ktorí verili v pokrok, a tých, ktorí hľadali možnosť, ako na medicíne zarobiť.

Thackeryho tím zahŕňa jeho chránenca Dr. Everetta Gallingera (Eric Johnson), mladého Dr. Bertieho Chickeringa (Michael Angarano) a Afroameričana Algernona Edwardsa (Andre Holland), nádejného chirurga, ktorý bol Thackerymu nedávno nanútený. V seriáli sa stretávame aj dcérou patróna nemocnice, ambicióznou Corneliou Robertsonovou (Juliet Rylanceová), alebo prefíkaným vodičom sanitky Tomom Clearym (Chris Sullivan). V rozmanitej spoločnosti sa tak mieša pohľad na svet aj výskumné metódy.

Bez príkras

Drsné a naturalistické. Aj tak by sa dali opísať scény, ktoré televízny seriál prináša. A hoci je vo veľkej miere postavený aj na vzťahoch na pracovisku, s domácou produkciou „seriálov z lekárskeho prostredia“ nemá spoločné nič.

Steven Soderbergh nezaprel svoj režisérsky rukopis a opäť raz zbúral stenu medzi umením a komerciou. Situáciu v dobovej medicíne zobrazuje pravdivo a bez príkras, pričom rovnako postupuje pri témach, ako je rasizmus alebo drogy. Nebojí sa čierneho humoru ani zobrazovania roztrhaných vnútorností, a najmä – stále vie prekvapiť. Len čo má divák pocit, že dokáže predpovedať dej, situácia sa neočakávane zmení. Necelá hodina čistého času tak prebehne hádam až príliš rýchlo.

Vyhlásenie, že sa režisérom seriálu stane práve on, mnohých prekvapilo. Soderbergh totiž vyhlasoval, že s réžiou končí. „Považujem za nešťastné, že ma ľudia musia donekonečna počúvať vysvetľovať, prečo som sa vrátil späť do práce,“ cituje ho Cinemax.

Na margo seriálu dodáva: „Pred jedenástimi mesiacmi by som si ani nepomyslel na to, že tu teraz budem sedieť a hovoriť o tom, že máme desať hodín hotového materiálu a ďalších desať nás ešte čaká. Ale po prečítaní scenára som zareagoval rovnako ako Clive Owen. Ako prvá osoba, ktorá mala možnosť doň nahliadnuť, som vedel, že ten, kto si ho prečíta po mne, povie celkom určite áno. Celý svoj život som sa púšťal iba do vecí, o ktorých som dopredu vedel, že ma pohltia a naplnia.“

Desaťdielny seriál z dielne Cinemaxu tak aj vďaka jeho práci nadväzuje na úspešné tituly sesterskej stanice HBO, ako boli Temný prípad (True Detective) alebo Hra o tróny (Game of Thrones) Ešte pred úspechom, ktorý Knick: Doktori bez hraníc dosiahli, sa jeho tvorcovia rozhodli nakrútiť pokračovanie. Premiérové časti vysiela Cinemax cez víkend, takmer okamžite po americkej premiére.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knick: Doktori bez hraníc #Clive Owen #TV seriál #Steven Soderbergh