Namiesto na smetisko dejín sa vrátila na javiská

Do úlohy symbolu boja za slobodu sa nemusela zámerne štylizovať. Marta Kubišová sa ním stala celkom prirodzene vďaka svojej mladistvej zdravej neochote prísť o vlastnú integritu. Jej dokumentárny portrét Magický hlas rebelky od režisérky Olgy Sommerovej neprišiel do kín práve 21. augusta náhodou. Vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska, ktorý si v tento deň pripomíname, sa stal takmer osudným aj žiarivej kariére speváčky, čo sa mohla v 60. rokoch rovnať hviezdam svetového formátu.

25.08.2014 08:00
Marta Kubišová Foto:
Marta Kubišová mohla šarmom aj talentom zatieniť nejednu západnú hviezdu. Zahraničie ju však nezlákalo ani v čase, keď bola doma pod nepríjemným drobnohľadom ŠtB.
debata (5)

Bez originality, no osobne

Marta Kubišová je speváčka aj ľudská bytosť najvyššej akosti. Bolo by smutné, ak by sa jej životný príbeh stal námetom pre niečo chabé, polovičaté. Speváčka, ktorá si svoje súkromie ochraňuje a nemá rada, keď ju nekriticky vykresľujú ako martýrku, napokon dala zvolenie uznávanej dokumentaristke Olge Sommerovej. Stretla sa s ňou aj pri televíznom projekte 21 mluvčích Charty 77, dobrý príklad jej biografickej tvorby mohla vidieť tiež v predvlaňajšom filme Věra 68 o gymnastke Věre Čáslavskej.

Po zhliadnutí výsledného filmu iste Kubišová svoje rozhodnutie neľutovala, rovnako ako nebudú ľutovať návštevu kina ani jej priaznivci. Diváci, ktorí film mali možnosť vidieť ako prví v Karlových Varoch, ho dokonca ovenčili diváckou cenou. Pod príznačným titulom Magický hlas rebelky sa skrýva dôstojný, ucelený a elegantne nakrútený portrét jednej nevšednej bytosti. Aj keď na zadok posadí zrejme len tých, ktorí o Kubišovej dosiaľ veľa nepočuli a starším ročníkom viac-menej len atraktívnou formou pripomenie to, čo už dávno vedia.

Pridanou hodnotou filmu je však napokon samotná Kubišová, ktorá si podľa všetkého pred kameru sadala s dôverou. Umožnila tak snímke sústrediť sa viac na jej vnútorné prežívanie ako dávno známu faktografiu. Výsledok vďaka tomu no pôsobí vrelo a intímne, aj keď Sommerová do výsostne súkromných komnát speváčkinho života kameru nestrká.

Z malomesta na výslnie a späť

Film Kubišovú sprevádza ešte ako dieťa z malomestského prostredia na prvé divadelné konkurzy, potom do „veľkého sveta“ – Prahy aj Paríža. Dôraz, prirodzene, kladie na obdobie vzniku legendárnej Modlitby pre Martu, ktorá z bezstarostnej dvadsiatničky urobila národnú ikonu aj verejného nepriateľa. Sommerovej sa však podarilo zasadiť jej príbeh do doby, v ktorej sa odohrával bez toho, aby ho celkom prehlušila. S rovnakou pozornosťou sa venuje nablýskanej Marte na javisku, ako aj jej civilnému alter egu, ktoré sa rozhodlo namiesto kariéry plnej kompromisov pre slobodný, hoci neľahký život na vidieku. Svoju hrdinku necháva rozprávať samú, alebo o nej vypovedajú jej blízki vrátane niekdajšieho kolegu z formácie Golden Kids Václava Neckářa.

Gustáv Husák chartistom v jednom zo svojich prejavov prorokoval koniec „na smetisku dejín“. Marta Kubišová sa napokon nestala len symbolom odvahy a rebélie proti nespravodlivosti a útlaku, ale sa jej opäť podarilo vrátiť aj na javiská. Vraj skôr z pragmatických dôvodov ako z úprimnej túžby po speve, ktorú počas dvadsiatich rokov v ústraní zrejme úspešne potlačila. Už titul Magický hlas rebelky napovedá, že film dopraje dostatočný priestor aj jej fenomenálnemu talentu. Divák si ho užije nielen v podobe, akú mal v časoch hitov Ring-o-ding, Depeše či Nechte zvony znít, ale aj v jeho súčasnej zrelosti. Kubišovú totiž nakrúcanie filmu zastihlo práve pri príprave divadelnej inscenácie Touha jménem Eidonis, kde hrá aj spieva úlohu barónky Sidónie Nádhernej. S pohnutým osudom emancipovanej mecenášky umenia sa podľa vlastných slov v mnohom stotožňuje.

Hodnotenie Pravdy: 4/5

Magický hlas rebelky / Česká republika, 2014 / réžia: Olga Sommerová / kamera: Olga Špátová / hudba: Aleš Březina / hrajú: Marta Kubišová, Dana Němcová, Pavel Kohout, Vlastimil Třešňák, Jaroslav Hutka, Aneta Langerová, Václav Neckář, Iva Janžurová a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 21. august

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Marta Kubišová #Olga Sommerová #Magický hlas rebelky