Richard Attenborough: Lord britského filmu

"Nemám záujem na tom, aby si ma ľudia pamätali ako veľkého kreatívneho filmára," cituje Richarda Attenborougha magazín Variety. "Chcem, aby na mňa spomínali ako na rozprávača príbehov." Životný príbeh nezabudnuteľného herca, oscarového režiséra a šikovného producenta, ktorý v mnohom pripomína román, sa však už skončil. Velikán britskej kinematografie zomrel vo veku 90 rokov. Pred kamerou a za ňou stál viac ako šesť dekád.

25.08.2014 17:36
Sir Richard Attenborough Foto:
Za film Gándhí získal Richard Attenborough dvoch Oscarov.
debata

Vo filme už počas vojny

Keď v roku 1982 v Londýne prvýkrát premietali snímku Gándhí, na premiére sa zúčastnil aj princ Charles a jeho žena Diana. Richardovi Attenboroughovi aj obrovský úspech filmu dopomohol k titulu lord, ktorý o pár rokov neskôr získal za svoje zásluhy v kinematografii. V spoločnosti štátnikov a šľachticov sa však pohyboval od detstva, jeho otec Frederick Levi Attenborough ako učiteľ na prestížnom Cambridgei nanovo definoval anglosaský právny systém a matka Mary Attenboroughová založila vážený spolok na ochranu manželstva. Rodina, ktorý sa hrdila svojimi vzťahmi s labouristami, počas druhej svetovej vojny adoptovala židovské dievčatá a venovala sa charite.

Richard Attenborough od roku 1943 slúžil vo filmovej jednotke Kráľovského letectva. To už mal za sebou niekoľko úloh v divadelnom súbore v Leicesteri. V priebehu štyridsiatych a päťdesiatych rokov sa vypracoval na jednu z najznámejších tvárí európskeho filmu. Úlohou vojaka v snímke Pušky v Batasi (1964) získal cenu BAFTA pre najlepšieho herca a pre zásluhy v britskej kinematografii mu o tri roky neskôr udelili Rad Britského impéria.

Oscarový chlapec v plachte

Jeho prvým režisérskym počinom bola snímka Aká to rozkošná vojna! z roku 1969. V muzikáli z prvej svetovej vojny pretavil svoju nechuť k apatii panovníkov a nezabudol ani na dávku typického britského humoru. Vo vojenskej tematike pokračoval aj vo filmoch Mladý Churchill (1972) a Vzdialený most (1977).

Bol to však Gándhí z roku 1982, ktorý z neho spravil režiséra svetovej úrovne. O jeho sfilmovanie sa pokúšal niekoľko rokov, spoločnosti však nejavili záujem. „Povedali mi: Kto sa, preboha, bude pozerať na malého hnedého chlapca, ktorý sa oblieka do plachiet?“ spomína si Attenborough v autobiografii. Snímka s Benom Kingsleym v hlavnej úlohe však nakoniec získala osem Oscarov vrátane dvoch pre Attenborougha – za réžiu a produkciu.

V Gándhím sa prejavilo aj jeho megalomanstvo. V jednej scéne vystupoval štyristotisícový komparz, čo je do dnešných dní najväčšie množstvo ľudí vo filmovej histórii. Snímka v tej dobe súťažila o prvenstvo v pozitívnych recenziách so Spielbergovým ET mimozemšťanom. „ET bol oveľa lepší po filmárskej stránke, ale Gándhí bol oveľa dôležitejší pre jeho obsah,“ vyhlásil Attenborough.

Medzi Spielbergom a ním však nebola rivalita. Americký režisér sa stal akýmsi jeho patrónom v Hollywoode, Attenborough sa dokonca objavil ako herec v jeho slávnom sci-fi Jurský park (1993). Napriek úspechom žil priam ukážkovým životom britského džentlmena. Oženil sa len raz, a to v roku 1944, pričom manželka Sheila pri ňom stála až do posledného výdychu. Rovnako ako jeho rodičia, i on sa venoval charite, okrem iného bol tiež ambasádor UNICEF. V roku 2004 jeho rodinu zasiahla tragédia, dcéra a vnučka zahynuli pri ničivej cunami v Thajsku. Attenborough na ich počesť daroval múzeu v Leicesteri svoju vzácnu zbierku Picassových diel. „Popularita pre mňa nič neznamená,“ napísal vo svojich pamätiach lord britského filmu, ktorý sám seba opísal ako nepoučiteľného optimistu.

Povedali o ňom:

Steven Spielberg, režisér

Dickie Attenborough robil všetko s vášňou a s rovnakým zápalom ako filmu sa venoval svojej rodine, priateľom a svojej krajine. Jeho epos Gándhí bol dar svetu. Iba on mohol v Jurskom parku priviesť dinosaury späť k životu. Bol to milý priateľ a ja stojím v nekonečnom rade tých, ktorí ho úplne zbožňovali."

Ben Kingsley, herec

Richard Attenborough veril tomu, že príbeh Gándhího treba priniesť divákom. Trvalo mu dlhých 20 rokov, kým sa mu podarilo film zrealizovať. Som rád, že rovnako veril aj mne, keď mi hlavnú úlohu zveril, a ja som vďaka tejto dôvere uveril v neho ako vo výnimočného človeka. Bude mi chýbať.

Mia Farrow, herečka

Richard Attenborough bol jeden z najmilších ľudí, s akými som mala tú česť pracovať, a to v snímke Pušky z Batasu. Bol to princ. Odpočívaj v mieri a ĎAKUJEM TI.

David Cameron, britský premiér

Jeho výkon v Brighton Rock bol brilantný a jeho réžia v Gándhím ohromujúca. Richard Attenborough bol jeden z velikánov filmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #smrť #režisér #Richard Attenborough #Gándhí