Do Benátok mieria Al Pacino aj Ulrich Seidl

Dvadsiatka filmárov zvučných i menej zvučných mien sa od stredy 27. augusta v Benátkach so svojimi filmami uchádza o Zlatého leva. V poradí už 71. ročník najstaršieho filmového festivalu na svete potrvá do soboty 6. septembra.

28.08.2014 06:00
Al Pacino a Lucila Sola Foto:
Do Benátok mieri aj Al Pacino, možno ho bude sprevádzať aj pôvabná argentínska priateľka Lucila Sola.
debata

Festival otvorila nová snímka mexického režiséra Alejandra Gonzáleza Iñárritua Birdman, ktorá sa takisto uchádza o hlavnú cenu. Prvé reakcie na šoubiznisovú satiru v ktorej sa okrem Michaela Keatona predstavia aj Edward Norton, Naomi Wattsová či Ema Stoneová, sú nadšené. „Posudzovaný štandardom kvality Howarda Hawksa – "tri skvelé scény a žiadne zlé“, Birdman ponúka prinajmenšom tucet najelektrizujú­cejších filmových momentov roka. (…) Pre väčšinu filmov by bolo úspechom, ak by mali aspoň jednu takú nezmazateľnú scénu," napísal magazín Variety v recenzii na príbeh herca, ktorého preslávila postava superhrdinu a teraz sa pokúša uspieť na divadelných doskách.

Príliš dlho vo svete predstavivosti

V hlavnej súťažnej sekcii festival uvedie aj novinky Andreja Končalovského, Andrewa Niccola, Fatiha Akina, Roya Anderssona či Xaviera Beauvoisa. O tom, kto si domov odnesie Zlatého leva a ďalšie ceny, rozhodne tento rok porota pod vedením francúzskeho skladateľa Alexandra Desplata a spolu s ním budú o víťazoch v hlavnej súťaži rozhodovať aj anglický herec Tim Roth, čínska herečka Joan Chenová či palestínsky režisér Elia Suleiman.

Viacero očakávaných titulov sa však bude premietať aj mimo súťaže. Napríklad novinka Barryho Levinsona Pokorenie. Ideo o adaptáciu románu Philipa Rotha. Al Pacino v nej stvárňuje slávneho divadelného herca, ktorý má pomer s o polovicu mladšou lesbickou ženou. „Pokorenie je tragikomédia o mužovi, ktorý žil príliš dlhý čas vo svete vlastnej predstavivosti a už sa nedokáže z neho vrátiť,“ píše festivalový katalóg. Al Pacino sa na festivale predstaví aj v druhom filme, tentoraz súťažnom. Manglehorn režiséra Davida Gordona Greena je príbehom muža, ktorý prišiel o ženu a z jej straty sa nikdy úplne nespamätal. Keď mu po čase život prihrá príležitosť na novú lásku, musí sa rozhodnúť, či zostane hľadieť do minulosti, alebo sa chopí príležitosti a bude hľadieť do budúcnosti. Okrem Al Pacina sa v snímke objavia Holly Hunterová či známy nezávislý režisér Harmony Korine.

Radšej v pivnici ako v obývačke

Mimo súťaže v Benátkach uvedú aj dokument rakúskeho filmára Ulricha Seidla V pivnici. „V Rakúsku je pivnica súkromnou sférou a miestom na voľný čas. Veľa Rakúšanov trávi viac času v suteréne svojho domu ako vo svojej obývačke, ktorú majú často iba na ukazovanie,“ povedal režisér pre festivalový katalóg. Seidl sa preslávil ako dokumentarista, v posledných rokoch však o ňom bolo počuť najmä vďaka jeho „rajskej“ trilógii, ktorej jednotlivé časti postupne uviedli festivaly v Cannes, Berlíne a Benátkach, kde získal Zvláštnu cenu poroty. Snímka V pivnici je jeho návratom k dokumentu. „Film je o dychovke a operných áriách, drahom nábytku a lacných chlapských vtipoch, sexualite a sadizme, o fitnese a fašizme, bičoch a bábikách, hadoch a strelných zbraniach, láske a túžbe po láske,“ uvádza katalóg.

Vo festivalovom programe je aj nová komédia Petra Bogdanovicha v hlavných úlohách s Imogen Pootsovou, Jennifer Anistonovou a Owenom Wilsonom. Lisa Cholodenková na festivale predstaví adaptáciu Pulitzerovou cenou ovenčeného románu Elizabeth Stroutovej Olive Kitteridgeová. V štvordielnej minisérii z produkcie HBO sa predstavia Frances McDormandová, Richar Jenkins či Bill Murray. A mimo súťaže sa bude premietať aj rozšírená verzia oboch častí Nymfomanky Larsa von Triera. Jeho režisérsky zostrih má spolu takmer päť a pol hodiny, teda o jeden a pol hodiny viac ako kinoverzie, ktoré sa premietali aj na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #filmový festival #Al Pacino #Ulrich Seidl