Koľko zo svojej kapacity použil Besson pri Lucy?

Biblia považuje za prvú ženu Evu. Zástancovia evolúcie by sa možno pri troche nadhľadu zhodli na slávnej Lucy z rodu Australopithecus. V najnovšom filme Luca Bessona je po druhej z nich pomenovaná aj prvá "nadžena". Mladá blondínka v podaní Scarlett Johanssonovej totiž vďaka nebezpečnej droge dokáže používať celých 100 percent svojej mozgovej kapacity. Za vlasy pritiahnutý, no nesporne atraktívny námet iste hneď prebudí vašu predstavivosť: čoho všetkého by bol asi človek v jej situácii schopný? Besson, bohužiaľ, našiel medzi filozofickou, vedeckou a akčno-zábavnou rovinou svojho príbehu až príliš povrchný kompromis.

03.09.2014 14:06
lucy Foto:
Lucy sa nedobrovoľne stane pašeráčkou zvlášť nebezpečnej drogy, ktorú jej v obyčajných plastových vreckách zašijú do brušnej dutiny.
debata

Plavovlasý terminátor

Lucy je normálna, neveľmi obozretná dáma, ktorá si užíva svoju mladosť v exotickej ázijskej metropole Tchaj-pej. Na chlapov nemá bohvieaké šťastie, priateľ Richard ju totiž neváha zatiahnuť do pochybného kšeftu pre miestneho zločineckého bosa. Spočiatku sa zdá, že jej úlohou bude len odovzdať obyčajný kufrík s neznámym obsahom na recepcii luxusného hotela. Ten okamih sa však ukáže posledným skutočne slobodným v jej živote.

Lucy sa nedobrovoľne stane pašeráčkou obzvlášť nebezpečnej drogy, ktorú jej v obyčajných plastových vreckách zašijú do brušnej dutiny. Po konflikte s jedným z gaunerov, ktorý ženu počastuje kopancami do brucha, sa však obrovské množstvo drogy uvoľní a začne na Lucino telo pôsobiť dosiaľ nevídaným spôsobom. Hoci by štatisticky mala skončiť mŕtva, droga jej v skutočnosti umožní využiť plnú kapacitu jej mozgu. V praxi to znamená, že získa prístup k dávno zabudnutým spomienkam a dokáže celkom ovládnuť svoje ľudské obavy, pudy, túžby aj bolesť. Ale Lucy postupne získava moc tiež nad ostatnými ľuďmi, magnetickými či elektrickými poľami a neživou hmotou. Podarí sa jej odovzdať svoju novonadobudnutú múdrosť ľudstvu alebo sa stratí v krvavých zápasoch so svojimi väzniteľmi?

Strieľačka – naháňačka – strieľačka

Lucy síce dokáže využiť až 100 percent svojho mozgu, Besson však, bohužiaľ, z potenciálu svojho námetu dokázal vyťažiť prinajlepšom polovicu. Hoci ten, kto tvorbu francúzskeho filmára pozná, iste od Lucy neočakával žiadnu vedeckú štúdiu, námet si azda tentoraz skutočne zaslúžil viac než urýchlenú akciu v predvídateľnej zostave strieľačka – naháňačka – strieľačka. Paradoxne tak totiž aj niekoľko hlbších a univerzálnejších momentov vyznieva skôr smiešne a nemiestne.

Scarlett Johanssonová sa zo všetkých hereckých síl snaží, aby hrdinke dokázala aj napriek plytkému deju vtisnúť istú emočnú hĺbku. Zároveň však musí pôsobiť tak trochu ako terminátor, ktorý s vonkajším „obalom“ krehkej blondínky nemá nič spoločné. Miestami tento vnútorný konflikt pôsobí mrazivo, miestami komicky v zmysle, že dáva vzniknúť rôznym humorným situáciám. Sú však aj chvíle, keď sa na Lucy divák môže zasmiať skôr z pocitu trápnosti – napríklad keď po prekročení niekoľkých mŕtvol usadne na operačnom stole a zatiaľ čo jej lekár pod hrozbou zbrane z brucha vyberá vrecúška so zvyškami drog, ona cez telefón v chaotických útržkoch matke vysvetľuje, že si odrazu spomína, ako chutilo materské mlieko.

Odhliadnuc od nejedného sklamania, Lucy nezaprie remeselný talent svojho tvorcu. Z pohľadu milovníka rýchlej akcie a drsného humoru môže byť celkom uspokojivým filmovým zážitkom. Jej potenciál však rozhodne na 100 percent využitý nebol.

Hodnotenie Pravdy: 3/ 5

Lucy / Francúzsko 2014 / réžia a scenár: Luc Besson / hudba: Éric Serra / hrajú: Scarlett Johanssonová, Morgan Freeman, Amr Waked a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 7. august

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Luc Besson #filmová recenzia #Lucy