Cinematik oslávi aj zlatý vek televízie

Predstavte si svet, v ktorom nie je žiadna bolesť, vojny či názorové rozpory. Znie to ako opis raja? Sci-fi snímka Darca s Jeffom Bridgesom a Meryl Streepovou vás možno presvedčí o opaku. Celkom prví ju na Slovensku uvidia tí, ktorí sa v stredu 10. septembra vyberú do Piešťan. Práve Darca režiséra Phillipa Noycea tam totiž otvorí 9. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik.

07.09.2014 12:00
Darca, film Foto:
Otváracím filmom 9. ročníka Cinematiku bude americký sci-fi film Darca. Zahral si v ňom aj Jeff Bridges.
debata

Úvod aj záver filmových festivalov zvykne patriť premiéram. Nebude to inak ani v prípade tohtoročného Cinematiku. Na začiatku v Piešťanoch divákov privíta Darca, nakrútený podľa rovnomenného bestselleru Loisy Lowryovej, vyprevádzať ich bude zase dlhoočakávaný titul Deti, hraný debut úspešného slovenského dokumentaristu Jara Vojteka. Poviedkový film o rôznorodých vzťahoch medzi rodičmi a ich deťmi odpremiéruje Cinematik v piešťanskom Dome umenia 15. septembra, teda desať dní predtým, ako vstúpi do kinodistribúcie.

Cinematik síce tento rok potrvá o deň kratšie, na počte projekcií sa to však prejaví len minimálne. Na kvalitu do nebude mať dosah vôbec. Aj tento rok predstaví tiež viaceré perly z programu najprestížnejších zahraničných podujatí – napríklad snímku Davida Cronenberga Mapa k hviezdam alebo 3D experiment Jeana-Luca Godarda Zbohom jazyku (obe mali premiéru v Cannes).

Cinematik už vo svojom názve nesie „kino“. Tento rok sa však rozhodol zreflektovať aj dianie na malých obrazovkách – televízia totiž podľa organizátorov prežíva svoj „zlatý vek“ a množstvo projektov, ktoré dosahujú kvality a poetiku kinofilmov, si pozornosť zaslúži. Festival spojil sily s poprednou televíznou spoločnosťou a v sekcii HBO uvádza odpremieta napríklad aj všetkých päť dielov minisérie Mildred Pierceová z jej produkcie. Ide o príbeh húževnatej matky, ktorá sa v časoch prohibície stane majiteľkou reštaurácie, a zahrali si v ňom Kate Winsletová či Guy Pearce. V slovenskej premiére však diváci na Cinematiku uvidia aj televízny film The Normal Heart, ktorý už stihol získať dve ceny Primetime Emmy. Odohráva sa v 80. rokoch minulého storočia v New Yorku, v čase prepuknutia nákazy HIV a AIDS.

Okrem štrnástich nesúťažných sekcií, ktoré na Cinematiku predstavia to najlepšie či najzaujímavejšie z domácej aj svetovej filmovej kuchyne, patria k festivalu už tradične aj dve súťaže. Meeting Point Europe je deväťčlenným výberom európskych kritikov združených pod hlavičkou FIPRESCI, Cinematik.doc dáva priestor slovenským dokumentom, ktoré sú podľa organizátorov akousi „vlajkovou loďou“ domácej kinematografie. Prvýkrát na Slovensku v rámci súťaže premietnu film Mira Rema Comeback, ktorý si získal priazeň divákov už v Karlových Varoch. Piešťany na budúci týždeň ožijú aj vďaka atraktívnym domácim a zahraničným hosťom. Za všetkých spomeňme českú dokumentaristku Helenu Třeštíkovú, dánskeho organizátora seminárov a projekcií dokumentárnych filmov Ove Rishøj Jensena či oceňovanú nemeckú strihačku Annu Fabini. Viac sa dozviete na stránke www.cinematik.sk.

Cinematik v číslach

113 filmov (z toho 74 dlhometrážnych)

30 filmov v slovenskej premiére

5 kinosál a premietacích priestorov

2 súťažné sekcie, v oboch po 9 súťažných filmov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #filmový festival #Cinematik #Piešťany #darca