Torontský festival vyhral nórsky film The Imitation Game

O víťazovi tradične rozhodli svojím hlasovaním diváci.

15.09.2014 08:15
Benedict Cumberbatch a Keira Knightley Foto: ,
Benedict Cumberbatch a Keira Knightley počas tlačovej konferencie k filmu "The Imitation Game" počas festivalu v Toronte.
debata

Životopisný historický thriler The Imitation Game nórskeho režiséra Mortena Tylduma s Benedictom Cumberbatchom a Keirou Knightley v hlavných úlohách sa v nedeľu stal víťazom 39. ročníka nesúťažného Medzinárodného filmového festivalu v Toronte.

Víťazný film si zvolil za tému život geniálneho britského matematika Alana Turinga, ktorého si počas druhej svetovej vojny najala britská armáda k prelomeniu tajných nacistických kódov vrátane povestnej šifry Enigma.

Najlepším dokumentárnym filmom bola vyhlásená snímka juhoafrického režiséra Hajooje Kuky „Beats of Antonov“ zachytávajúca život sudánskych poľnohospodárov a ich boj za zachovanie kultúrneho dedičstva a etnickej identity.

Torontský festival síce nie je súťažnou prehliadkou, ale je najdôležitejším festivalom severnej Ameriky a v posledných rokoch dôležitým barometrom oscarových nádejí uvádzaných filmov. Cena divákov udeľovaná na záver festivalu pomohla neskorším držiteľom Oscara ako boli filmy Milionár z chatrče, Kráľova reč a Argo.

Tento rok sa do festivalovej súťaže prihlásilo 400 celovečerných a krátkometrážnych filmov z viac ako 70 krajín. Vlani festival uviedol aj snímku poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej o Janovi Palachovi Horiaci ker, rovnako ako Líbánky Jana Hřebejka aj film v česko-slovenskej koprodukcii Zázrak režiséra Juraja Lehotského.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Toronto #The Imitation Game