Demitra prekonal Hobita aj Shreka

Dokumentárny film 38, ktorý je portrétom tragicky zosnulého hokejistu Pavla Demitru, videlo počas uvádzacieho víkendu takmer 50-tisíc divákov. Ide o najnavštevovanejší otvárací víkend slovenského filmu v jeho novodobej histórii. Počtom divákov v prvé dni svojho premietania prekonal nielen slovenské trháky Bathory a Jánošík - Pravdivá história, ale aj americký veľkofilm Hobit: Smaugova Pustatina či štvrtú časť obľúbeného Shreka.

17.09.2014 10:43 , aktualizované: 18:06
FILM: Dokument 38 Foto: ,
Spomienková fotografia, ktorá je súčasťou filmu 38 o nebohom hokejistovi Paľovi Demitrovi.
debata (2)

„Divácky úspech filmu 38 podľa mňa súvisí najmä s tým, o kom tento dokument rozpráva a takisto s jeho propagáciou a načasovaním. Hokej je na Slovensku extrémne populárny šport, Demitra patril k najschopnejším hráčom, podieľal sa aj na úspechoch reprezentácie, ktoré vyvolávali hromadnú eufóriu, bol lídrom a médiá ho zároveň prezentovali ako sympatického a priateľského človeka, takže sa stal oslavovaným hrdinom,“ myslí si šéfredaktor filmového časopisu Film.sk Daniel Bernát.

„To, ako výrazne figuroval v povedomí verejnosti, sa prejavilo aj po leteckej tragédii, pri ktorej Pavol Demitra zahynul. Film 38 sa do kín dostáva v čase, keď si pripomíname tri roky od tejto nešťastnej udalosti, o snímke bolo a je počuť, sľubuje divákom množstvo archívnych materiálov aj výpovedí, ktoré môžu prehĺbiť a umocniť obraz Demitru ako hokejovej legendy a ,sympaťáka'… To všetko zrejme vplýva na návštevnosť,“ dodáva.

Dosiaľ najnavštevovanejším domácim filmom počas otváracieho víkendu, teda od štvrtkovej premiéry do nedele, bol film Juraja Jakubiska Bathory (2008), ktorý si prišlo pozrieť 35 925 divákov. Za ním nasledoval Jánošík (2009) Agnieszky Hollandovej s 31 107 divákmi. Film o Demitrovi obe snímky prekonal, videlo ho 49 314 ľudí. Svoju úlohu však zohráva aj digitalizácia filmovej distribúcie. Digitálne kópie filmov sú totiž lacnejšie ako 35 mm filmové pásy a digitalizácia umožňuje uviesť snímku naraz vo väčšom počte kín. Na porovnanie preto uveďme, že film Bathory sa podľa Tatiany Marčekovej z Únie filmových distribútorov počas premiérového víkendu premietal na 40 plátnach, Jánošík na 21 plátnach a film 38 videli diváci na 55 plátnach.

Najnavštevovanejším dokumentom v slovenských kinách bol dlhodobo film Dušana Hanáka Papierové hlavy. Strihový dokument z roku 1995 o rôznych podobách porušovania ľudských práv v Československu v rokoch 1945 až 1989 videlo v slovenských kinách zhruba 17 500 divákov. To je však údaj za celý čas premietania filmu, nielen za otvárací víkend. Na túto návštevnosť nedosiahli ani oceňované snímky Slepé lásky (13 390 divákov) či Osadné (11 548) divákov.

Návštevnosť Papierových hláv prekonal až po takmer dvoch desaťročiach režisér Ladislav Kaboš. Jeho film Všetky moje deti (2014), o kňazovi Mariánovi Kuffovi a ľuďoch, ktorým podal pomocnú ruku, videlo už niekoľko týždňov po februárovej premiére vyše 20-tisíc divákov. Ďalší tohtoročný dokument, Arcibiskup Bezák, Zbohom videlo po mesiaci od premiéry niečo vyše 10-tisíc divákov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Demitra #dokument #38 #Daniel Dangl #návštevnosť slovenských kín #otvárací víkend