O Európske filmové ceny zabojuje aj snímka Fair Play

Snímku Fair Play režisérky a scenáristky Andrey Sedláčkovej, ktorá rozpráva príbeh o štátom riadenom dopingu medzi športovcami v 80. rokoch v bývalom Československu, zaradili do širšieho výberu na Európske filmové ceny.

17.09.2014 16:00
Judit Bárdos vo filme Fair Play Foto:
Judit Bárdos v snímke Fair Play stvárnila nádejnú atlétku, ktorá sa dostane do programu ,,špeciálnej starostlivosti". Tréner jej podáva drastický doping.
debata

Česko-slovensko-nemecký koprodukčný film Fair Play, v ktorom stvárnila hlavnú úlohu slovenská herečka Judit Bárdos, vznikol v spoločnosti Negativ. Z jej producentskej dielne už vzišli dva filmy ocenené Európskou filmovou cenou. Najprv to bol dokument René režisérky Heleny Třeštíkovej a následne animovaný celovečerný film Alois Nebel režiséra Tomáša Luňáka.

„Z výberu do nominácií mám obrovskú radosť, pretože je ocenením všetkých ľudí, či už umeleckých, či technických profesií, ktorí sa na filme podieľali. Film Fair Play vznikal mnoho rokov, bol nesmierne náročný a museli sme s producentmi z Negativu spoločnými silami prekonávať mnohé prekážky. Osobne som potešená, pretože som ešte nikdy na žiadnu takú cenu nominovaná nebola. A tiež, že ide o cenu európsku – a ja som presvedčená a európanstvo praktizujúca Európanka. Navyše si myslím, že téma dopingu počas totality je téma pre cudzinu neznáma a prekvapivá,“ reagovala Sedláčková.

Faktom však je, že nominácie v jednotlivých kategóriách Európska filmová akadémia ešte iba vyhlási. Zatiaľ iba zverejnila zoznam 50 filmov, z ktorých bude jej vyše 3-tisíc členov vyberať nominované diela. Do zoznamu sa dostali filmy z 31 európskych krajín.

Nominácie na Európsku filmovú cenu oznámia 8. novembra na filmovom festivale v španielskej Seville. Víťazov 27. ročníka Európskych filmových cien vyhlásia v lotyšskej Rige 13. decembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Judit Bárdos #Európske filmové ceny #Fair Play #Andrea Sedláčková