Posadnutý hraním

Diváci si Michaela Douglasa pamätajú najmä zo snímok Osudová príťažlivosť, Základný inštinkt či Wall Street. Začiatky však neboli jednoduché.

20.09.2014 06:00
Michael Douglas Foto: ,
Herec Michael Douglas preberá cenu za výkon vo filme Liberace.
debata

Otec Kirk Douglas bol filmovou hviezdou 50. a 60. rokov a pre Michaela Kirka Douglasa slávne meno znamenalo výzvu. Drobné úlohy v televíznych seriáloch a filmoch ako Playhouse alebo Summertree ešte vodu nezamútili. Potom však prišli Ulice San Francisca. Kriminálka s rešpektovaným Karlom Maldenom ako partnerom mladého a temperamentného fešáka si získala divácky ohlas a Michael Douglas často označoval svojho kolegu za „mentora a veľkého učiteľa“. Hoci neskoršími filmami ako Voľný pád, Osudová príťažlivosť, Základný inštinkt či Honba za klenotom Nílu Michael Douglas tieň svojho slávneho otca prekročil, za cestu pred kamery aj za prvý veľký úspech v podobe Osara vďačí práve jemu.

Herečka Catherine Zeta-Jones a jej manžel -... Foto: SITA/AP, Luiz C. Ribeiro
Catherine Zeta-Jones a jej manžel - herec Michael Douglas Herečka Catherine Zeta-Jones a jej manžel - herec Michael Douglas na vyhlásení 2014 Monte Cristo Award na počesť Meryl Streepovej.

Douglas starší vlastnil práva na sfilmovanie Preletu nad kukučím hniezdom a Michael sa podujal na jeho produkciu. Sám vo filme neúčinkoval, ale výnimočná dráma podľa knihy Kena Keseyho sa stala hitom roka – u kritikov a vďaka titulnému hrdinovi v podaní Jacka Nicholsona aj u divákov. Film si odniesol niekoľko oscarov, okrem iného aj za produkciu. Nie je to však dôkaz Douglasovej hereckej neschopnosti, ale naopak potvrdenie jeho umeleckej všestrannosti.

Produkovanie sa Douglasovi mladšiemu zapáčilo, a tak nasledovala práca na snímkach ako Kóma či Čínsky syndróm. V nich si už uzurpoval právo aj na titulnú rolu.

Sošku Oscara za herecký výkon Douglasovi priniesla až úloha bezškrupulózneho burzového makléra Gordona Gekka v snímke Wall Street v roku 1988. „Pre herca je veľká zábava hrať jedného z tých veľkých žralokov. Publikum ich dokáže ľahko nenávidieť,“ uviedol kedysi v jednom z rozhovorov. Určite to však nebola len schopnosť vyvolať v divákoch negatívne emócie, Douglas bol vo Wall Street famózny. Hoci vo voľnom pokračovaní filmu s podtitulom Peniaze nikdy nespia nesklamal, viacerí kritici sa zhodli, že filmové štúdiá mohli radšej nechať kultový titul na pokoji. Po jeho uvedení sa herec stiahol do ústrania – dôvodom bola rakovina jazyka, ktorú mu diagnostikovali.

Herec Michael Douglas ako pianista Liberace vo... Foto: HBO
Michael Douglas ako pianista Liberace Herec Michael Douglas ako pianista Liberace vo filme Behind the Candelabra.

Mal šťastie a o viac ako rok prišla správa, že chorobu porazil. S novou silou sa vrhol do nakrúcania, pričom výsledkom bola ďalšia výnimočná úloha – paradoxne nie na filmovom plátne, ale na televíznej obrazovke. Stvárnenie slávneho pianistu Liberaceho mu prinieslo Zlatý glóbus aj sošku Emmy – súčasne však svet bulváru začala živiť kauza odluky od jeho druhej manželky – herečky Catherine Zeta Jones. Možno sa Douglas narodil pod šťastnou hviezdou – waleská herečka, kvôli ktorej opustil prvú ženu Diandru, sa k nemu začiatkom roka vrátila späť. Jeho sedemdesiatku, ktorá pripadá na 25. septembra, tak oslávia aj s dvoma ratolesťami – synom Dylanom a dcérou Carys. A hranie ho vraj stále baví.

3 x Michael Douglas

  • Je odporca jadrových zbraní a bojuje za ľudské práva. V roku 2003 s manželkou moderovali vyhlásenie Nobelovej ceny za mier.
  • Erotický triler Základný inštinkt po celom svete zarobil vyše 350 miliónov dolárov.
  • Pre film Wall Street mal inštruktora dýchania, aby zvládal rýchle tempo dialógov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Michael Douglas #jubileum #sedemdesiatka