V Bratislave ocenia českého výtvarníka svetového formátu

Môže sa pochváliť americkým Oscarom, francúzskym Césarom aj Českým levom. V novembri si ho uctia aj organizátori 16. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Bratislave. Svetoznámy český maliar a kostýmový výtvarník Theodor Pištěk ml. si do slovenskej metropoly príde osobne prevziať Ocenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii.

25.09.2014 05:00
Theodor Pištěk ml. Foto:
Theodor Pištěk ml. si v novembri v Bratislave prevezme Ocenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii.
debata

Počas viac ako polstoročnej výtvarnej kariéry vytvoril Theodor Pištěk nespočetné množstvo divadelných kostýmov, ale aj priestorových objektov, malieb či fotorealistických obrazov, na ktoré je svetovým odborníkom. Podpísal sa aj pod podobu prvých uniforiem pražskej Hradnej stráže. Medzinárodné uznanie si však získal predovšetkým vďaka spolupráci s poprednými filmármi – najmä s Milošom Formanom, ktorý je aj jeho osobným priateľom. Ich spoločné dielo Amadeus (1984) vynieslo obom Oscara, o päť rokov neskôr poroty prestížnych ocenení Pištěkovi tlieskali aj za kostýmy pre Formanov film Valmont. Prvýkrát sa však Pištěk začal realizovať vo filme vďaka Františkovi Vláčilovi – svoj talent prepožičal jeho snímkam Holubice (1960), Marketa Lazarová (1967), Údolí včel (1967) či Adelheid (1969). Z jeho asi stočlennej filmografie iste stojí za zmienku aj rozprávková legenda Tři oříšky pro Popelku (1973), Postřižiny (1980) Jiřího Menzla či sci-fi horor Juraja Herza Upír z Feratu (1981). Práve v poslednom zmienenom filme, ktorý je o krvilačnom športiaku, Pištěk plne zužitkoval svoju celoživotnú lásku k automobilom – v 70. rokoch minulého storočia dokonca sám pretekal.

Cesta k filmu bola pre Pištěka vraj nečakaná a prekvapujúca napriek tomu, že sám pochádzal z filmárskej rodiny – jeho otec Theodor Pištěk st. bol režisérom, matka Máňa Ženíšková herečkou. „Bolo to všetko o náhodnom stretnutí s Vláčilom. Nikdy predtým som nemyslel, že sa dostanem k filmu, môj otec filmár zomrel skôr, ako sa dozvedel o tejto mojej dráhe. Časom sa to stalo dobrým zdrojom zárobkov – v tom čase sa voľnou výtvarnou tvorbou veľmi uživiť nedalo. Napokon som však pri filme získal aj veľa inšpirácie pre svoju slobodnú tvorbu,“ povedal v rozhovore pre Českú televíziu pri príležitosti otvorenia veľkej pražskej retrospektívnej výstavy. Zo všetkých disciplín, v ktorých Pištěk vyniká, on sám má dodnes najhlbší vzťah práve k maľbe. „To ostatné je súčasťou môjho života, za čo sa nehanbím a dokonca som šťastný, že som sa dopracoval k nejakým výsledkom, ale hlavnou náplňou je pre mňa stále voľná tvorba.“

Theodor Pištěk na MFF Bratislava osobne uvedie najúspešnejšie filmové dielo, na ktorom sa podieľal, Formanovho Amadea. Organizátori festivalu už čoskoro začnú postupne odkrývať aj ďalšie detaily z programu aktuálneho ročníka, ktorý sa uskutoční od 8. do 14. novembra. Okrem každoročných súťažných a prehliadkových kategórií festival tento rok upriami pozornosť napríklad aj na jedinečnú kinematografiu Hongkongu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #výtvarník #Miloš Forman #MFF Bratislava #Theodor Pištěk ml. #kostymér #Amadeus