To najlepšie z Benátok, Cannes a Berlína

Každá filmová prehliadka sa rada pochváli, ak má vo svojom programe tituly premiérované na prestížnych festivaloch v Cannes, Benátkach či Berlíne.

07.10.2014 09:00
30-be2can kmen Foto:
Fajnšmekrov iste poteší uvedenie unikátnej ukrajinskej krimidrámy Kmeň, ktorá je nakrútená výlučne v znakovej reči.
debata

Nový festival Be2Can do slovenských kín prináša takýchto snímok hneď osemnásť. Nájde sa medzi nimi napríklad aj tohtoročný víťaz Zlatej palmy, turecký film Zimný spánok, alebo ruská dráma Leviatan, ktorá si z Cannes odniesla cenu za najlepší scenár. Unikátny festival bude prebiehať na troch platformách – filmové skvosty prinesie okrem šestice slovenských kín aj na televízne obrazovky a internet. Na Slovensku sa Be2Can začína v stredu.

Sedemnásť z osemnástich titulov v programe prehliadky Be2Can uvedú v slovenskej kinopremiére, celá desiatka z nich ešte nebola premietaná dokonca ani na žiadnom z tuzemských festivalov. Na svoje si prídu fanúšikovia všetkých žánrov, pestré zastúpenie majú aj najrôznejšie národnosti filmových tvorcov. Čo všetky filmy spája, je ich účasť v hlavných súťažiach špičkových zahraničných festivalov, z ktorých si viaceré tiež odniesli ceny. Filmy Leviatan a Zimný spánok sú dokonca aj horúcimi kandidátmi na budúcoročného Oscara pre najlepší cudzojazyčný film.

Za pozornosť iste stojí napríklad aj zatiaľ posledný film uznávaného britského realistu Kena Loacha s názvom Jimmyho tančiareň. Je o tančiarni, ktorá sa v napätých časoch pred írskou občianskou vojnou stala miestom revolucionárskych stretnutí. Fajnšmekrov iste poteší uvedenie unikátnej ukrajinskej krimidrámy Kmeň, ktorá je nakrútená výlučne v znakovej reči. Pod hlavičkou Berlínsky špeciál uviedli na tohtoročnom Berlinale snímku Diplomacia, ktorá sa vracia k udalostiam počas nacistickej okupácie Paríža, ktorý mal pôvodne ľahnúť popolom. Návštevníci festivalu Be2Can tento film uvidia takmer pol roka pred jeho slovenskou distribučnou premiérou.

Rovnako ako švajčiarsko-nemecko-francúzsku drámu Sils Maria, v ktorej si zahrali parafrázu na svoje skutočné herecké životy herečky Juliette Binoche a Chloë Grace Moretz. Na festivale nebude chýbať ani zástupca dokumentárnych filmov a poteší najmä tých, ktorí si radi vyrazia za kultúrou do neďalekej Viedne. Snímka Veľkolepé múzeum prináša humorné aj prekvapivé mikropríbehy z každodenného života pracovníkov vyhláseného Múzea dejín umenia. Ďalej v programe putovnej prehliadky nájdete aj novinky Jeana-Luca Godarda, bratov Dardenneovcov či Davida Cronenberga.

Originálna filmová prehliadka Be2Can prinesie perly európskej kinematografie ostatného roka na plátna kín v šiestich slovenských mestách. Najskôr štartuje v bratislavskom Kine Film Europe, v jeho dvoch kinosálach potrvá od 8. do 15. októbra. Od štvrtka sa atmosféra najprestížnejších medzinárodných festivalov dostane aj do Banskej Štiavnice, 15. októbra ožije áčkovými snímkami tiež Vranov nad Topľou a o deň neskôr Liptovský Mikuláš. Posledný októbrový týždeň sa k dejiskám prehliadky pripojí trenčianske Artkino Metro. Poslednou baštou festivalu bude Nitra, kam dorazí značka Be2Can začiatkom novembra.

Okrem kín však perly z Benátok, Berlína a Cannes mieria vo forme Video on demand (VOD) aj na internet a bohatú nádielku pod hlavičkou Be2Can spúšťa aj televízny kanál Film Europe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Film Europe #Be2Can