Najprv bol hviezdou, až potom umelcom

Plavá hriva, atletická postava a nenapodobiteľný úsmev. Burt Lancaster sa však nehodlal uspokojiť len s povesťou amerického fešáka. Túžil byť ozajstným charakterovým hercom a tým sa aj stal. Jedna z najväčších hviezd Hollywoodu 50. a 60. rokov zomrela 20. októbra pred dvadsiatimi rokmi.

18.10.2014 05:00
Burt Lancaster Foto:
Ľadový pohľad ho predurčoval pre role zvodcov a zloduchov.
debata

„Nikdy som nepohliadol do takých mrazivých očí, aké mal Burt Lancaster,“ poznamenal spisovateľ Normal Mailer po stretnutí so svojím hviezdnym hereckým súčasníkom. Ľadový modrooký pohľad herca predurčoval pre role zvodcov a zloduchov a pomohol mu k úlohám v mnohých akčných trhákoch.

No Lancaster mal aj svoju inú stránku – tá nekompromisne presadzovala kariéru charakterového herca, ktorý sa vyžíval v ťažkých rolách a nezávislých produkciách. „Jedného dňa som sa zobudil ako hviezda. Bolo to desivé. Potom som začal drieť na tom, aby som sa stal dobrým hercom,“ priznal. Odmenou mu boli všetky formy úspechu, v aké môže herec dúfať – uznanie kritikov, komerčný úspech, desiatky cien vrátane Oscara, BAFTA či Strieborného medveďa aj bezhraničná priazeň širokého spektra divákov.

S Avou Gardner vo svojom filmovom debute Zabijáci. Foto: Universal Pictures
Burt Lancaster S Avou Gardner vo svojom filmovom debute Zabijáci.

„Vždy som sa pokúšal robiť veci, ktoré by ma a moje herectvo rozvíjali. Ale zistíte, že ľudia to nechcú. Urob ďalší film, ako Verra Cruz, alebo Trapeze, vravia,“ posťažoval si v roku 1986 v rozhovore so slávnym kritikom Rogerom Ebertom. To už mal väčšinu z triumfov svojej kariéry za sebou – napríklad rolu seržanta v kultovej dráme Odtiaľto až na večnosť (1953), podvodníka v komédii Obchodník s dažďom (1956), opilca a kazateľa v dráme Elmer Gantry (1960), väzňa v snímke Vtáčnik z Alcatrazu (1962) či prisluhovača gangstrov v krimi Atlantic City (1980). No sám si najviac cenil spoluprácu s talianskym filmárom Lucchinom Viscontim na adaptácii historického románu Gepard (1963), ktorú v Cannes ocenili Zlatou palmou.

Burt Lancaster je okrem iného... Foto: Columbia Pictures
Burt Lancaster Burt Lancaster je okrem iného "autorom" jedného z najslávnejších filmových bozkov v snímke Odtiaľto až na večnosť.

Potomok severoírskych prisťahovalcov začínal kariéru ako profesionálny akrobat, zranenie ho však prinútilo hľadať si inú obživu. Zameral sa na herectvo a nemohol si vybrať lepšie. Jeho maskulinita a šarm ho predurčovali na hlavné role a skutočne hral prím už v debute Zabijaci (1946) po boku Avy Gardner. Filmári rýchlo vycítili jeho potenciál a začali sa o Lancastera predháňať – nakrútil spolu takmer 90 filmov a zahral si po boku tých najkrajších herečiek (Katherine Hepburn, Gina Lollobrigida, Claudia Cardinale) aj najcharizmatic­kejších hercov (Alain Delon, Marcello Mastroianni, Kirk Douglas).

V snímke Ostrov doktora Moreaua. Foto: Metro-Goldwyn-Mayer
Burt Lancaster V snímke Ostrov doktora Moreaua.

Tak na plátne, ako aj v súkromí sa nemohol sťažovať na nezáujem nežnejšieho pohlavia. Bol trikrát ženatý, naposledy si stal pred oltár ešte štyri roky pred svojou smrťou. Svoje súkromie si však dobre strážil a radšej sa prezentoval svojím odmietavým postojom k vojne, mccarthyzmu či rasizmu. V roku 1994 podľahol následkom infarktu.

3× Burt Lancaster

  • Začal ako cirkusant a svoje akrobatické umenie využil aj vo viacerých filmoch
  • Filmy tiež produkoval a režíroval
  • Naposledy si zahral po boku Sidneyho Poitiera v snímke Iní, ale rovnocenní (1991)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Burt Lancaster #hollywoodska hviezda