Vojna je nenávisť

Keď si hollywoodsky idol Brad Pitt pred troma rokmi kúpil starý ruský tank, považovali to bulvárni novinári za ďalší z výstrelkov hviezdy, ktorej už zrejme jachta či luxusné autá k šťastiu nestačia. V súvislosti s jeho najnovším filmom Železné srdce sa však zdá, že išlo skôr o prejav jeho dôslednej hereckej prípravy. V trháku režiséra Davida Ayera totiž Pitt stvárňuje charizmatického veliteľa spojeneckej tankovej čaty počas druhej svetovej vojny.

14.11.2014 07:00
Železné srdce, film Foto:
Tank sa stal partii ostrieľaných vojakov na dlhé mesiace novým domovom, výstrely sú ich každodennou uspávankou. Ako sa však s vojnou dokáže zžiť neskúsený nováčik?
debata

Nenechať sa strhnúť

Železné srdce asi nie je najlepším ani najoriginálnejším vojnovým filmom, aký ste kedy videli. Režisér a scenárista v jednom David Ayer mal však presnú predstavu o tom, čo chce svojím počinom divákovi povedať a obdivuhodne sa mu to aj darí. Hlavnými hrdinami filmu je partia ošľahaných amerických vojakov, ktorí sa vďaka pevnej ruke svojho veliteľa Dona (Brad Pitt) spolu už úspešne prestrieľali frontmi v Afrike, vo Francúzsku aj v Belgicku. Spojenecké zovretie sa okolo nacistov uťahuje, víťazstvo je, zdá sa, na dohľad, ale najskôr treba odohrať rozhodujúcu bitku priamo v srdci Nemecka. Práve tu partia prichádza o jedného zo svojich členov, čo po všetkom spolu prežitom nesú chlapi veľmi ťažko.

Ich frustráciu si odnesie aj mladučký náhradník Norman (Logan Lerman), ktorého k ostrieľaným veteránom pridelili bez akýchkoľvek skúseností. Citlivý mladík je odhodlaný nenechať sa strhnúť k brutalite, jeho váhanie však už pri prvej ostrej akcii stojí niekoľkých spolubojovníkov život. Don sa ho rozhodne zlomiť – donúti ho zastreliť zajatca, ktorý úpenlivo prosí o život. Skutočný zlom však v mladíkovi už čoskoro nastane aj bez veliteľovej pomoci. Naučiť sa čiernobielemu videniu v záujme vlastného prežitia je totiž vo víre boja veľmi jednoduché…

Nádej v ľudskosť?

Hoci mnoho pozornosti na seba na plátne strháva hviezdna partia na čele s Bradom Pittom, skutočným sprievodcom je pre diváka Logan Lerman v úlohe Normana. Režisér na jeho príklade diváka presviedča, že vojna robí zvieratá aj z tých najľudskejších ľudí. A hoci sa vo filme rozdiely medzi praktikami spojencov a nacistov niekoľkokrát zdôrazňujú, nie je ťažké pochopiť, že toto univerzálne posolstvo možno aplikovať na ktoréhokoľvek účastníka vojnových konfliktov. Film nešetrí hrôzostrašnými obrazmi – krvou, pozostatkami zadupanými do blata či prechádzanými tankmi. Nepôsobia však samoúčelne, pre Normana aj diváka sú jasným mementom, že na front sa chodí zabíjať alebo umierať. Kolos armády sa hýbe s vami alebo cez vás a obrniť sa živelnou nenávisťou k nepriateľovi je, žiaľ, prejavom najprirodzenejšieho pudu sebazáchovy. Napriek tomuto fatalizmu režisér svoj zámer nepúšťa z rúk až do vypätého finále, v ktorom nádej v silu ľudskosti predsa len vzkriesi.

Železné srdce nemá v pravom zmysle slova dej. V záujme sprostredkovania intenzity prežitku mladého hrdinu plynie viac-menej z jednej akcie do druhej, čo divákovi, ktorý sa nenechá celkom vtiahnuť jeho filozofickou rovinou, môže prekážať. Nevyhýba sa tiež viacerým klišé, ktoré z realistického vojnového besu diváka chvíľami prebúdzajú do kulís filmových štúdií. Jeho ústredná myšlienka je však silná, zrozumiteľná a scenáristicky, režisérsky aj herecky výborne uchopená, vďaka čomu film poľahky vytŕča nad priemer.

Hodnotenie Pravdy:4/5

Železné srdce / USA 2014 / réžia a scenár: David Ayer / hudba: Steven Price / hrajú: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 13. november

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brad Pitt #recenzia #tank #Železné srdce #vojnový film