Koniec roka v kinách patrí trhákom

Veľké hollywoodske štúdiá sa zvyknú riadiť heslom "to najlepšie na koniec", a tak sa už pravidelne stretávame s adeptmi na najväčšie trháky roka v jeho posledných mesiacoch.

21.11.2014 07:00
Hry o život 3 Foto:
Hry o život s podtitulom Drozdajka 1 prišli do kín vo štvrtok 20. novembra.
debata

Inak to nebude ani tentoraz – už od 20. novembra kiná napríklad lákajú na ďalšie pokračovanie adrenalínovej ságy Hry o život, na ktorú zahraniční kritici nešetria chválou. Začiatkom decembra sa na nás zase chystá veľký komediálny návrat – pokračovanie kultovej prehliadky bezduchosti Blbý a blbší, ktorá pred rovnými dvadsiatimi rokmi urobila medzinárodnú hviezdu z Jima Carreyho. Dvanásty mesiac ale ponúkne čosi každému. Dlho očakávaného vyvrcholenia sa dočká aj veľkovýpravný Ho­bit.

Štyrikrát do tretice

Pokračovaní kasových trhákov nie je nikdy dosť a tak hollywoodski giganti divákov v posledných rokoch privykli na to, že každú správnu trilógiu v skutočnosti tvoria filmy štyri. Týka sa to aj sci-fi ságy Hry o život. Tá už tretí rok vťahuje milióny fanúšikov po celom svete do postapokalyptického sveta, v ktorom sa poddaní starajú svojim pánom o krvavú zábavu v drastickej reality šou. Kým prvý diel k plátnam lákal najmä čitateľov rovnomennej knižnej predlohy, dnes sú už Hry o život miliónovou obchodnou značkou a ich hviezda Jennifer Lawrence sa môže popýšiť napríklad aj Oscarom.

Prvú časť dvojdielneho záveru s názvom Drozdajka 1 už minulý týždeň tvorcovia predstavili na slávnostnej premiére v Londýne. Kritici sa zhodujú, že séria zo svojich kvalít ani tentoraz nepoľavila. Opäť vyzdvihujú najmä nenútený herecký prejav predstaviteľky Katniss, ktorá sa vo svete bez spravodlivosti stáva vodkyňou revolty. Prvé recenzie tiež naznačujú, že sága sa stále menej orientuje na tínedžerov a najnovšie v nej vraj cítiť aj celkom dospelú politickú satiru. Dobrá nálada zrejme nejedného diváka prejde, keď si pri záverečných titulkoch uvedomí, ako dlho ešte bude musieť čakať na finále – premiéra Drozdajky 2 je naplánovaná na 20. november 2015.

Blbý a blbší sú po dvadsiatich rokoch späť. Foto: ITAfilm
Blbý a blbší Blbý a blbší sú po dvadsiatich rokoch späť.

Biblicky aj s humorom

Záverečného rozuzlenia sa, naopak, konečne dočkajú oddaní fanúšikovia ságy Hobit, ktorou v roku 2012 nadviazal režisér Peter Jackson na fenomenálny úspech Pána prsteňov. Dobrodružstvo hobita Bilba a jeho spoločníkov už síce nedokáže dnešného rozmaznaného diváka šokovať dokonalou výpravou ani trikmi. Vďaka silnému námetu, ktorý je univerzálnou parafrázou boja dobra so zlom, si však v rebríčkoch najnavštevova­nejších filmov stále drží predné priečky. Okrem niekoľkých trailerov a skutočnosti, že nás film tentoraz do sedadla priklincuje na celé 3 a pol hodiny, toho zatiaľ o Hobitovi s podtitulom Bitka piatich armád veľa nevieme. Celkom prví ho 1. decembra uvidia Londýnčania, na Slovensko príde o desať dní neskôr.

Už 4. decembra budú mať dôvod na radosť fanúšikovia celkom inej zábavy. Po dvoch dekádach sa na plátna vracajú majitelia najnevkusnejších účesov a najnižšieho IQ v dejinách filmu – Blbý a blbší v podaní Jima Carreyho a Jeffa Danielsa. Tvorcovia tohto úletu vyslali tentoraz slaboduchú dvojku na road trip po stopách Harryho strateného potomka. Oplatí sa ich pri tom sledovať? Recenzenti v Amerike majú pred tými slovenskými takmer mesačný náskok, a tak sa už stihli na filme poriadne vybúriť. Vraj vládne vulgarite, bezcieľnosti a scenáristickej prázdnote. Sklamanie alebo, naopak, naplnenie očakávaní? Každý divák sa v tomto prípade musí rozhodnúť sám.

Pred sviatkami sa, samozrejme, o priazeň divákov budú uchádzať aj tradičnejšie ladené snímky. Napríklad animované rozprávky, ktoré v rebríčkoch návštevnosti slovenských kín neraz prekonajú aj tie najsľubnejšie trháky pre dospelých. Ešte pred koncom novembra prídu z tejto kategórie Tučniaky z Madagaskaru. Deň po Vianociach o detského diváka zabojuje aj francúzsko-britský rodinný film Medvedík Paddington s hviezdnym obsadením Nicole Kidman, Colin Firth a Jim Broadbent. Chýbať nebude ani veľký biblický príbeh – v ambicióznej snímke Exodus: Bohovia a králi, ktorá do kín dorazí taktiež 25. decembra, zachytil režisér Ridley Scott životný príbeh Mojžiša.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hobit #Hry o živort #Blbý a blbší #Exodus: Bohovia a králi