Scarlett Johansson: Nežná kráska mnohých tvárí

Krehká, nežná a sexi, no zároveň ironická, odvážna a rozhodná. Scarlett Johansson dokáže zaujať hádam každého - či už svojou krásou, alebo hereckým talentom. 22. novembra oslavuje tridsiatku.

22.11.2014 05:00
Scarlett Johansson Foto: ,
Scarlett Johansson oslavuje tridsiatku.
debata

Časy, keď sa hviezdou mohol stať bývalý vojak, úradník či kaderníčka, sú už, zdá sa, preč. Väčšina zástupcov mladej hollywoodskej generácie o svoje miesto na výslní začala bojovať už v detstve. Aj Scarlett Johansson, ktorá dnes patrí k najobsadzova­nejším americkým herečkám, privykala na kameru už od útleho veku.

Najskôr to boli reklamy, no už ako deväťročná debutovala vo hviezdnej komédii North po boku Brucea Willisa či Kathy Bates. Kritikov upútala už vo svojich prvých filmoch, do všeobecného povedomia sa ale dostala až vďaka Zaklínačovi koní (1998), kde stvárnila dievča traumatizované pádom z koňa. Vývoj svojej postavy podľa niektorých kritikov zvládla dokonca lepšie než kolega Robert Redford.

V roku 2003 ju obsadila do hlavnej ženskej roly filmu Stratení v preklade režisérka Sofia Coppola. Vďaka úspechu snímky, v ktorej 19-ročná Johansson stvárnila cudzinku v Tokiu, sa niekdajšia detská hviezda poľahky adaptovala ako predstaviteľka dospelých postáv. Nasledovali romantické roly v snímkach Dievča s perlou či V dobrej spoločnosti. Uspela aj v historických a životopisných filmoch – napríklad v drámach Kráľova priazeň (2008) a Hitchcock (2012).

V roku 2005 ju po prvý raz obsadil slávny Woody Allen v snímke Hra osudu, o štyri roky neskôr hviezdila aj v jeho komédii Vicky Christina Barcelona, čím definitívne presvedčila svet o širokom spektre svojich talentov. V jej portfóliu azda už chýbala len rola neporaziteľnej superženy – získala ju v komerčne najúspešnejšom filme roku 2012 The Avengers, kde stvárnila členku hviezdneho komanda superhrdinov. A tento rok si podobnú rolu zopakovala v trileri Luca Bessona Lucy, kde vďaka syntetickej droge dokázala ovládnuť plnú kapacitu svojho mozgu.

Rok 2014 bol pre Scarlett Johansson dôležitým míľnikom aj v súkromí – porodila svojho prvého potomka a rolu matky si vraj naplno užíva. Životným partnerom ženy, ktorá opakovane boduje v rebríčkoch najpríťažlivejších celebrít sveta, sa stal francúzsky novinár Romain Dauriac. V minulosti sa však po jej boku objavovali aj herci Sean Penn, Josh Hartnett či Ryan Reynolds.

Krásna blondínka je po otcovi polovičná Dánka, jej matka zase pochádza z poľskej židovskej rodiny. Na blížiace sa sviatky sa teda vraj teší dvojnásobne – oslavuje totiž trochu z Vianoc aj z Chanuky.

3× Scarlett Johansson

  • za najsexi ženu planéty ju pasovali magazíny Esquire aj Playboy. Boduje aj v ďalších anketách.
  • v roku 2011 sa ocitla v centre vyšetrovania FBI – z jej telefónu totiž hackeri ukradli intímne fotografie.
  • pred piatimi rokmi si skúsila aj pozíciu režisérky – jej debut These Vagabond Shoes má však len deväť minút.
Po boku Roberta Redforda si zahrala v dráme...
V snímke Stratené v preklade (2003) dokázala...
+2Woody Allen ju obsadil do hlavnej úlohy svojej...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Scarlett Johansson #herečka #kráska