Návrat do horiaceho domu sa jej stal osudným

Ak by ste v 30. rokoch minulého storočia žili v Banskej Bystrici, zrejme by ste si ju pamätali. Bola to totiž jediná žena, ktorá sa vtedy po pokojnom stredoslovenskom meste preháňala na motorke.

24.11.2014 09:00
Návrat do horiaceho domu Foto:
Chaviva Reicková bola zrejme jedinou ženou, ktorá sa pred 2. svetovou vojnou preháňala po Banskej Bystrici na motorke. Záber pochádza z plagátu k snímke Návrat do horiaceho domu.
debata

Odvaha vyčnievať, neochota podriadiť sa genderovým očakávaniam či len prostá chuť žiť naplno ju však priviedli aj k ďalším výnimočným činom. Marta Chaviva Reicková sa z bezpečia emigrácie vrátila na vojnové Slovensko, aby tu položila život v boji s veternými mlynmi fašizmu. V Izraeli sa po nej volá nejedna ulica, Slovákom však už dnes jej meno veľa nehovorí. Zmeniť to môže aj nový dokumentárny film režisérky Anny Gruskovej, ktorého titul azda najvýstižnejšie vystihuje Chavivin osud – Návrat do horiaceho domu.

Žiadne slovenské mesto nie je tak úzko späté so Slovenským národným povstaním ako Banská Bystrica. Aj tohtoročné oslavy jeho 70. výročia boli najpompéznejšie práve pri tamojšom Pamätníku SNP. Napriek tomu je to práve banskobystrická župa, na ktorej čelo si ľudia zvolili muža hlásiaceho sa k politike extrémnej pravice. Aj toto je jeden z dôležitých postrehov, ktoré pri filmovej spomienke na Chavivu Reickovú v divákovi iste budú rezonovať.

Stredoslovenská rodáčka vyrastala ako mnoho jej rovesníkov. Bola zo židovskej rodiny, neviedli ju však k nábožnosti ani žiadnej forme kultúrnej izolácie. Vždy mala veľa priateľov aj nápadníkov, mala povahu vodcu a rada búrala stereotypy. Na rozdiel od mnohých jej blízkych Chaviva pred hrozbou fašizmu včas utiekla a ako úradníčka, ktorá sprostredkúvala emigračné povolenia, pomohla zachrániť aj stovky ďalších životov. Ani v bezpečí nového domova v Palestíne však na rodné mesto nezabudla. Okrem práce pri budovaní svojho domovského kibucu absolvovala aj výcvik elitných armádnych jednotiek Palmachu. Naučila sa bojovať zblízka aj skákať padákom. A bola odhodlaná vrátiť sa na Slovensko, aby podľa vlastných slov „ako matka vytiahla svoje deti z horiaceho domu“. V tom čase už pritom na Slovensku nemala jediného žijúceho príbuzného.

Film Anny Gruskovej, ktorá už v minulosti sfilmovala napríklad aj príbeh „rabínky“ Gisi Fleischmannovej, vykresľuje Reickovú ako nebojácnu a svojhlavú ženu, ktorej zmysel pre spravodlivosť nedovolil uprednostniť vlastné pohodlie pred šancou prispieť k záchrane iných. Na Slovensku skutočne pomohla prenasledovaným nájsť útočisko či únikovú cestu, organizovala záchranu zostrelených spojeneckých letcov aj výcvik slovenských partizánov. Rozhodnutie vrátiť sa však napokon stálo len 30– ročnú ženu život. Vo filme na ňu spomínajú jej príbuzní v Izraeli aj niekdajší priatelia z Banskej Bystrice. Divák sa vďaka výpovediam historikov z filmu dozvie viac aj o neľahkej dobe, v ktorej inšpiratívna hrdinka žila, a o tom, akú rolu v najtemnejších dejinách 20. storočia zohrávali ženy.

Pri príležitosti pripomienky 70. výročia úmrtia Chavivy Reickovej film Návrat do horiaceho domu vo štvrtok 22. novembra slávnostne odpremiérovali v Banskej Bystrici. Na prelome rokov by sa mal dostať aj do širšej kinodistribúcie a pripravuje sa aj jeho vydanie na DVD.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNP #druhá svetová vojna #Chaviva Reicková #Návrat do horiaceho domu #Palmach