Taká normálna žltá rodinka

Päťčlenná rodinka Homera a Marge Simpsonovcov sa na prvý pohľad môže javiť ako z inej planéty. V skutočnosti však do nej tvorcovia zakomponovali výstižnú esenciu tých najtypickejších ľudských vlastností a vzoriek správania. Kultová kreslená satira sa na televíznych obrazovkách po prvý raz objavila 17. decembra presne pred 25 rokmi.

20.12.2014 05:00
Simpsonovci Foto:
Simpsonovci majú 25 rokov.
debata

„Ľudia sa vždy pokúšajú odhaliť to veľké tajomstvo, prečo sú Simpsonovci takí úspešní. Okrem iného je to nepochybne aj tým, že spájajú mnoho typov divákov. Deťom sa páčia, lebo sú kreslení, tínedžerom, pretože sú neslušní, a vysokoškoláci ocenia, že sú inteligentní. A čo sa týka rodičov, je to napokon jediná šou, ktorú môžu sledovať so svojimi deťmi bez toho, aby sa pri tom unudili na smrť,“ povedal pre Pravdu o najúspešnejšom animovanom seriálu všetkých čias jeden z jeho scenáristov Mike Reiss počas nedávnej návštevy Slovenska.

Prvá epizóda Simpsonovcov z roku 1989 mala... Foto: © 20th Century Fox Television
Simpsonovci Prvá epizóda Simpsonovcov z roku 1989 mala podobu vianočného špeciálu.

Žlté postavičky z mestečka Springfield majú v súčasnosti na konte už 26 sérií – kým tá prvá mala 13 epizód, v ostatných rokoch sa ich počet ustálil na čísle 22. Aj obsah sa rokmi postupne vyvíja – zatiaľ čo v dnešných častiach dominuje osud svojráznej hlavy rodiny Homera, v prvých rokoch bol hviezdou drzý tínedžer Bart. Bol taký populárny, až sa hovorilo o „Bartmánii“. Nuž, aj tento posun je možno dôsledkom faktu, že fanúšikovia seriálu spolu s jeho hrdinami starnú.

V Simpsonovcoch sa chce objaviť každý.... Foto: © 20th Century Fox Television
Simpsonovci, U2 V Simpsonovcoch sa chce objaviť každý. Napríklad aj írska skupina U2...

Dvadsaťpäť rokov na obrazovkách, to je rekord, o ktorom iná animovaná šou ani nechyruje. Rekord Simpsonovci ukradli ešte v roku 1997 Flintsto­novcom, dnes už seriál drží Guinnessov rekord aj v kategórii sitkomov. Jeho univerzálnu popularitu dokazuje aj obľúbenosť medzi celebritami či dokonca politikmi – o možnosť objaviť sa v seriáli ako karikatúra seba samého stojí azda každý a výpočet tých, ktorým sa to už podarilo, by bol nekonečný. Rovnako, ako zoznam prestížnych cien, ktoré už tvorcovia seriálu za tie roky pozbierali – za všetky spomeňme aspoň 31 cien Emmy.

...alebo legendárni The Rolling Stones či Lenny... Foto: © 20th Century Fox Television
Simpsonovci, Rolling Stones ...alebo legendárni The Rolling Stones či Lenny Kravitz.

S veľkým úspechom však prichádza aj nemalá kritika. Nie každý má pochopenie pre sarkazmus a hyperboly zrkadla, ktoré Simpsonovci nastavujú svetu, a tak sa „duchovný otec“ seriálu Matt Groening musel brániť množstvu mediálnych prestreliek aj niekoľkým súdnym sporom. Niektoré krajiny, ako napríklad Čína, sa šou rozhodli celkom zakázať, iné, ako Venezuela, ju stiahli z denného vysielania, aby nemala zlý vplyv na mládež. V našich končinách sa však, našťastie, žiadne podobné opatrenia nechystajú.

3 x Simpsonovci

  • k najvýraznejším prvkom seriálu patrí premenlivá úvodná sekvencia s ústrednou hudbou, ktorú zložil slávny Danny Elfman
  • celkom prvou epizódou z roku 1989 bol vianočný špeciál Simpsonovci grilujú na otvorenom ohni. Videlo ho 13,4 mil. divákov
  • v roku 2007 sa do kín dostal zatiaľ jediný celovečerný film o Simpsonovcoch. O jeho pokračovaní sa však hovorí už niekoľko rokov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Simpsonovci #kultový seriál