Zomrela Virna Lisi, známa ako talianska Marilyn Monroe

Pred kamerou sa začala objavovať v 50. rokoch, spočiatku však bola vo filmoch len na ozdobu. Rýchlo však dokázala, že môže ponúknuť viac, ako len peknú tváričku a stala sa vyhľadávanou herečkou nielen v rodnom Taliansku, ale aj vo hviezdnom Hollywoode.

18.12.2014 17:01
Virna Lisi Foto:
Virnu Lisi prirovnávali k Marilyn Monroe.
debata (2)

Virna Lisi si zahrala po boku Alaina Delona, Jacka Lemmona, Marcella Mastroianniho, Tonyho Curtisa, Franka Sinatru či Richarda Burtona a do svojej zbierky hereckých trofejí ukoristila napríklad aj Césara. Vo štvrtok 18. decembra v Ríme zomrela vo veku 78 rokov.

Boj medzi citom a rozumom sprevádzal rodáčku z Ancony už od detstva. Zmietala sa medzi túžbami stať sa klaviristkou a právničkou, napokon nastúpila na univerzitu, ale za krátky čas štúdiá zanechala. Keď začala skúšať šťastie v rímskych filmových ateliéroch, rodičia s ňou dokonca prerušili styky. Rodinná kríza sa však upokojila s príchodom prvých úspechov – v roku 1957 to bol napríklad aj výlet do Karlových Varov, kde jej snímka Žena, o ktorej sa hovorí, získala jednu z cien.

V 60. rokoch sa zo škatuľky blond „dekorácie“ úspešne vymanila – zahrala si jednu z hlavných postáv vo filmoch Romulus a Remus, Čierny tulipán aj Casanova '70. Prejavili o ňu záujem aj hollywoodski producenti – prezentovali ju ako „taliansku Marilyn Monroe“, na ktorú sa skutočne podobala. V Amerike si zahrala napríklad v komédiách Dámy a páni, Ako zabiť svoju ženu či S mojou ženou nie.

Hoci otvorene nikdy neprotestovala proti miestnym stereotypným úlohám jednoduchších krások, do Európy sa vracala s nádejou, že svojej kariére konečne dá hĺbku. Plné uspokojenie jej poskytol až film Kráľovná Margot z roku 1994, v ktorom zožala úspech v úlohe Kataríny Medici. Herectvu sa venovala až do smrti, hoci v poslednej dekáde išlo najmä o televízne filmy či seriály.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Virna Lisi #talianska herečka