Coelho ponúkol 100.000 dolárov za film Šialené interview

Brazílsky spisovateľ Paulo Coelho ponúkol, že zaplatí 100.000 dolárov za práva k filmu Šialené interview.

19.12.2014 16:00
Paulo Coelho Foto:
Paulo Coelho
debata (1)

Kritizoval pritom rozhodnutie štúdia Sony Pictures zrušiť uvedenie tejto parodickej komédie do kín kvôli hrozbám hackerov a nevôli Severnej Kórey. Zápletka filmu sa točí okolo plánu zabiť severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Štúdio Sony Pictures zrušilo uvedenia filmu do kín plánovanej na 25. decembra po tom, čo veľké reťazce kín v USA a Kanade oznámili, že túto bláznivú komédiu o dvoch novinároch najatých na vraždu Kima vysielať nebudú.

Pred plánovaným premietaním filmu varovala hackerská skupina označujúca sa ako Guardians of Peace (Strážcovia mieru), ktorá dokonca nepriamo pohrozila teroristickými útokmi podobnými tým z 11. septembra 2001. Zrušená tak bola aj newyorská premiéra filmu, plánovaná pôvodne už na štvrtok 18. decembra.

Rozhodnutie Sony vyvolalo protesty obhajcov slobody prejavu. Medzi tými, kto reagovali, bol tiež spisovateľ Coelho, ktorý na svojom účte na Twitteri napísal: „Ponúkam Sony Pictures 100.000 dolárov za ‚The Interview‘. Vystavím ho zadarmo na svojom blogu.“ A neskôr dodal: „Ponuka platí do piatku 12.00 hod. Vám sa vrátia 0,01 percenta rozpočtu a ja môžem povedať NIE teroristickým hrozbám.“

Autor kníh, ako je napríklad Pútnik či Alchymista, brazílskemu denníku O Globo povedal, že zrušenie premietania filmu je „strašný precedens“. „Je to hrozba, ktorá funguje. Je to, ako by teroristi vyhrali,“ dodal a pripodobnil to k prípadu britsko-indického autora Salmana Rushdieho a jeho knihy Satanské verše, ktorá je v moslimských krajinách zakázaná a pálená. „Ale tentoraz je to ešte vážnejšie,“ povedal Coelho.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Paulo Coelho #Sony Pictures #Šialené interview