Televízne Vianoce tentoraz aj s novou rozprávkou

Nemeckí diváci vraj počas tohtoročných sviatkov budú mať až dvanásť možností pozrieť si Tri oriešky pre Popolušku českého režiséra Václava Vorlíčka. Slovenské televízne Vianoce až také monotematické nebudú, no rovnako ako po minulé roky ani tentoraz od nich netreba očakávať žiadnu výraznú inovatívnosť či originalitu. Okrem osvedčených stálic sa však predsa len do programov televíznych staníc dostane aj nejaká tá premiéra - napríklad aj vôbec prvé televízne uvedenie novej slovenskej hranej rozprávky Láska na vlásku, ktorú odvysiela Jednotka v štedrovečernom prime time.

24.12.2014 05:00
laska na vlasku, filmovanie, Tomas Hanak,... Foto: ,
Speváčka Celeste Buckingham a Tomáš Hanák v rozprávke Láska na vlásku.
debata

Láska na vlásku v premiére

O nekonečnom čakaní na novú výpravnú domácu rozprávku sa toho nahovorilo aj napísalo už dosť. Za žiarivý príklad v niekoľkoročnom „hluchom“ medzičase filmárom mnohí dávali koprodukčnú snímku Sokoliar Tomáš (2000), ktorá v sebe spája silu slovenskej rozprávkovej tradície a kvality súdobej filmárčiny. Tento rok sa dlhé čakanie na Sokoliarovho „nástupcu“ konečne skončilo, keď v októbri do kín dorazila rozprávka Láska na vlásku režisérky Mariany Čengel-Solčanskej. Režisérka do nej vtesnala mnoho tradičných motívov, ktoré sa v rozprávkach o dobre a zle, princoch, princeznách a ohrozených kráľovstvách zvyknú opakovať, pri čom herecký ansámbel, v ktorom čo do zvučnosti mena kraľuje český herec Tomáš Hanák, okorenila aj spevácka hviezdička Celeste Buckingham. O tom, či sa Láska na vlásku zaradí k vianočným „klasikám“ sa pravdepodobne bude rozhodovať pri sčítaní zajtrajších výsledkov sledovanosti. Film odvysiela v premiére Jednotka RTVS v stredu o 19. hodine, reprízu ponúka rovnaký kanál v piatok popoludní. Kto by chcel novinku porovnať s jej spomínaným predchodcom, môže si Jednotku na Štedrý večer naladiť už pred pol šiestou.

Štedrovečerný program verejnoprávnych okruhov ponúka aj ďalšie obľúbené tituly – napríklad nestarnúceho Kuba (na Jednotke o 16.05 h), alebo českú rodinnú klasiku Veselé Vianoce prajú chobotnice (Dvojka 12.10 h). Nemálo zvedavosti sa spája aj s odvysielaním záznamu z 32. ročníka benefičného koncertu Úsmev ako dar, na ktorom okrem Petra Lipu, Adama Ďuricu, Petra Cmoríka, Fragile či Lúčnice má vystúpiť aj Marika Gombitová.

Atmosféra na gombík

Kým verejnoprávna televízia bude tradične čerpať skôr z klasického vianočného repertoára s dôrazom na domácu či českú tvorbu, komerčné stanice opäť uprednostnia vianočné evergreeny zahraničnej produkcie. Na Jojke tak napríklad divák môže naraziť na snímky Sám doma 2, Nekonečný príbeh či Doba ľadová 2, na sesterskej Pluske potom opäť aj na reprízy vianočných špeciálov pôvodných seriálových formátov ako Profesionáli, Mafstory či Kutyil. O poznanie „domáckejšie“ už pôsobí štedrovečerný program na Markíze. V hlavnom večernom vysielacom bloku televízia zaradí česko-slovenský trojlístok Perinbaba (18.10), Tri oriešky pre Popolušku (20.00) a Přijde letos Ježíšek? (21.45).

Na Prvý sviatok vianočný Jednotka po prvý raz do sviatočného programu zapojí aj svojich nových pomocníkov – Trpaslíkov a ich smajlifón. Pôvodný detský program pre deti si totiž na pripravil špeciálnu vianočnú epizódu, aj keď len v podobe krátkych kolied.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #televízny program #rozprávky