Zomrel český moderátor Přemek Podlaha, tvorca Receptára

V utorok zomrel po dlhej ťažkej chorobe populárny moderátor televíznych relácií pre kutilov a záhradkárov Přemek Podlaha. Mal 76 rokov.

24.12.2014 11:19
Moderátor Přemek Podlaha. Foto:
Moderátor Přemek Podlaha.
debata (17)

Povedal to jeho spolupracovník Miloš Baroch. Posledná rozlúčka sa uskutoční 2. januára o 13:00 vo veľkej obradnej sieni pražského krematória.

Tvorca a moderátor televízneho Receptára Přemek Podlaha bol považovaný za „dvorného radcu“ českých chalupárov, záhradkárov a domácich majstrov. Podlahov televízny Receptár sa prvýkrát vysielal v roku 1987 a aj keď časom prešiel malými obmenami a namiesto Českej televízie ho v roku 2001 začala vysielať televízia Prima, stále bavil obrovské množstvo divákov. Podlaha ho aj napriek zdravotným ťažkostiam moderoval až do tohtoročného júna, potom ho nahradil Alexander Hemala.

Podlaha sa narodil 13. júna 1938 v Prahe, kde vyštudoval novinárstvo na filozofickej fakulte. V 60. rokoch začínal v poľnohospodárskej redakcii Československej televízie, neskôr moderoval súťažnú reláciu Desať stupňov ku zlatej, ktorý obohacoval o otázky z chovateľstva, pestovateľstva alebo mykológie. Z tém, o ktoré svojho času nikto nestál, nakoniec vytvoril nový fenomén. V prvej polovici 90. rokov Podlaha moderoval aj reláciu Tutovka, spojenú s rovnomennou lotériou.

Receptár – pôvodne s dôvetkom Nielen na nedeľu, od prechodu na Primu potom Prima nápadov – sa stal základom podnikateľských aktivít vrátane rovnomenného časopisu. Od roku 2001 až do tohtoročného februára existovala tiež rozhlasová verzia Receptára, ktorú pripravovalo českobudejovické štúdio Českého rozhlasu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Přemek Podlaha