Starý zákon pre masy

Sú filmy, od ktorých nevieme, čo čakať. Alebo sa nám vopred zdá, že nebudú stáť za nič, a tak nás vlastne môžu prekvapiť už len pozitívne. No a potom sú tu veľkovýpravné trháky renomovaných režisérov s hviezdnym obsadením a monumentálnou tematikou, od ktorých tak nejako podvedome očakávame, že by nám po jedinom pozretí mali zmeniť život.

30.12.2014 16:00
Exodus: Bohovia a králi Foto:
Mojžiš (Christian Bale) v púštnom vyhnanstve nachádza lásku aj Boha. Vráti sa však do Egypta bojovať za ľud, ktorý mu bol ešte nedávno cudzí.
debata (1)

Vtedy nám už nestačí, že sa pri pohľade na dokonalé triky tají dych, že zo seba herci dávajú pred kamerou všetko a dej nemá jedinú výraznejšiu slabinu. Chceme skrátka „čosi viac“ – byť prekvapení, šokovaní, zasiahnutí. V tomto zmysle je novinka Ridleyho Scotta pre mnohých možno sklamaním. Ak však nedúfate, že jeho adaptácia Mojžišovho príbehu urobí takpovediac aj z ateistu veriaceho, čaká vás pod titulom Exodus: Bohovia a králi kvalitný dobrodružný epos, pri ktorom sa nestihnete nudiť.

Boží hlas, či preludy?

Starozákonný príbeh o Mojžišovi zrejme poznáme všetci, každého nás však možno na ňom baví či fascinuje niečo celkom iné. Na osobný pohľad má, samozrejme, nárok aj filmár, ktorý sa ho rozhodol preniesť na veľké plátno. Ridleyho Scotta príbeh oslovil najmä optikou samotného Mojžiša – sebavedomého a racionálneho muža, ktorý sa dozvedá, že nie je tým, kým si vždy myslel, že je, a vyššia moc (ale aj vcelku pochopiteľné osobné dôvody) ho prinútia angažovať sa v dlhodobom spore.

Scott urobil z Mojžišovho príbehu tak trochu trhák pre všetkých. Je v ňom kopec akcie a veľkolepých trikov, ktoré uspokoja aj fanúšika celkom iných žánrov. Možno vás rozčúli, ako európsky pôsobia všetci jeho africkí a blízkovýchodní aktéri a azda vás tiež popudí, ako šikovne sa filmár vyvliekol zo zaujatia jednoznačného postoja k religióznej podstate tejto legendy (prvému filmovému stretnutiu Mojžiša s Bohom predchádza úder do hlavy, a tak nad zvyškom príbehu visí priam provokatívny otáznik…).

Napriek bombastickým výjavom morových rán či adrenalínovým súbojom na púštnych bojiskách však ťažiskom ostáva duchovné prežívanie samotného Mojžiša. Hĺbku jeho premeny či vnútorný boj s osudnou úlohou a Bohom, v ktorého dosiaľ neveril, však treba tak trochu hľadať medzi riadkami. Aj vďaka presvedčivému Christianovi Baleovi v hlavnej úlohe to však rozhodne nie je nemožná úloha.

Púštny očistec

Mojžiš je potomkom hebrejských rodičov, no súhrou bizarných okolností vyrastá na dvore egyptského faraóna takmer ako skutočný brat mladého Ramzesa (v podaní Joela Edgertona). Film nesleduje hrdinu od jeho detských krôčikov, do deja nás uvádza len krátko pred osudovým zlomom, ktorý mužov postaví na opačné strany neprekonateľnej priepasti: Mojžiš sa dozvedá pravdu o svojom pôvode a tá sa donesie aj na kráľovský dvor, kde pre rastúcu rivalitu medzi Mojžišom a Ramzesom už i tak vládla dusná atmosféra. Nová skutočnosť sa stáva vhodnou zámienkou zbaviť sa Mojžiša, ktorý nadaním aj charizmou čoraz viac zatieňoval neistého následníka trónu. Namiesto smrti sa ale Ramzes zhovievavo rozhodol potrestať „brata“ vyhnanstvom.

Roky v púšti však zmierlivého Mojžiša nebezpečne vybrúsia – s pocitom krivdy, ale aj novým domovom v rodine Hebrejky, ktorú si berie za manželku, sa z neho stáva radikálny kritik spoločnosti, v ktorej vyrastal. Po stretnutí s „vyššou mocou“ v podobe malého chlapca so skalopevným pohľadom sa od bezpečného stereotypu vidieckeho života odpútava a vyráža naplniť svoj osud. Kto iný by sa napokon mal postaviť svojmu niekdajšiemu „bratovi“ a vyslobodiť z otroctva svojich súkmeňovcov?

Hoci pravidelne kritiku aj divákov rozdeľuje na dva tábory, treba povedať, že Ridley Scott je v žánri historickej drámy ako ryba vo vode. Ak vám vyhovoval jeho Gladiátor či Kráľovstvo nebeské, budete iste aj tentoraz spokojní, hoci si možno občas povzdychnete, že by 77– ročný režisér svoj osvedčený rukopis po rokoch možno už mohol aj čímsi okoreniť. Scott, žiaľ, zrejme už dávno nie je nositeľom inovácie, originality či odvahy púšťať sa do neprebádaných území, akým bol napríklad v časoch Votrelca. Jeho remeselnú zdatnosť však ešte stále len tak niekto neprekoná a po vizuálnej stránke sa (aj vďaka 3D) tentoraz skutočne predviedol.

Hodnotenie Pravdy: 3,5/5

Exodus: Bohovia a králi / USA, VB, Španielsko 2014 / réžia: Ridley Scott / scenár: Steven Zaillian / hudba: Alberto Iglesias / hrajú: Christian Bale, Joel Edgerton, Ben Kingsley, Sigourney Weaver a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 25. december

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Ridley Scott #Christian Bale #Exodus: Bohovia a králi #biblický príbeh