Recenzia: Hollywood na ceste do Mordoru

Nebyť rozruchu, ktorý rozpútala severokórejská vláda a jej záujmy chrániaci hackeri, zrejme by tento film kinami prešiel takmer bez povšimnutia.

09.01.2015 12:00
Šialené interview Foto:
Sú hlúpi, povrchní, naivní a ukazujú holé zadky. Napriek tomu sa stali hrdinami kultúrnej vojny medzi USA a KĽDR.
debata (1)

Možno by vygeneroval celkom slušný zisk vďaka početným fanúšikom bláznivých (a tak trochu stupídnych) komédií. Ničí pohľad na svet by sa však po jeho zhliadnutí zrejme nezmenil. Toľko nadhľadu však „obeť“ hollywoodskej satiry o atentáte na Kim Čong-una nepreukázala, a tak Šialené interview už niekoľko týždňov statočne zamestnáva médiá po celom svete. Stojí samotný film aspoň za zlomok tejto pozornosti?

Smrteľné podanie ruky

To, že Šialené interview stojí na úletoch, sprostých vtipoch a uťahovaní si z každého a zo všetkého, musí byť divákovi jasné už po niekoľkých minútach. Zďaleka pri tom nejde len o obyvateľov či vládcu KĽDR. Obeťou úvodného skeča sa napríklad stal raper Eminem, ktorého sa tvorcom filmu podarilo nahovoriť, aby vo fiktívnom televíznom interview priznal údajnú homosexualitu. Následne sa mal moderátor Dave Skylark (v podaní Jamesa Franca) venovať kauze zoofílie herca Matthewa McConaugheyho, objavila sa však ešte atraktívnejšia téma – Dave a jeho producent Aaron (hrá ho Seth Rogen, ktorý film aj spolurežíroval) zisťujú, že k najväčším fanúšikom ich bulvárnej talkshow patrí diktátor Kim Čong-un (Randall Park). Hoci rozumnejší Aaron chvíľu váha, či je táto informácia poctou, alebo sa za ňu treba skôr hanbiť, slávou posadnutý Dave má v tom jasno – ako prvý na svete urobí s diktátorom v priamom prenose rozhovor a stane sa „nesmrteľným“. Nápad rýchlo naberá reálne obrysy a Dave s Aaronom skutočne získajú pozvanie do KĽDR. To si však všimne aj CIA, ktorá mužov nahovorí na nebezpečný plán – vodcu majú jediným podaním ruky s jedovatou náplasťou zlikvidovať.

Moderátor a jeho producent však majú od tajných agentov poriadne ďaleko, a tak sa misia začne rýchlo komplikovať. Jed namiesto prezidenta dostane jeden z jeho ochrancov a začína sa vytrácať aj pôvodné odhodlanie – obávaný Kim Čong-un sa totiž ukáže byť srdečným a veľkorysým chlapíkom, ktorý zbožňuje Katy Perry, cigary, tanky a dobrú zábavu a najväčšiu traumu má z toho, že mu otec zakazoval piť obľúbený koktail Margarita…

Sympaťák s ťažkým detstvom

Čuduj sa svete, ale je to tak. Film, pre ktorý sa kórejskí kybernetickí bojovníci americkým kinám vyhrážali teroristickými útokmi, v skutočnosti Kim Čong-una vykresľuje oveľa sympatickejšie, ako naznačuje jeho skutočný imidž. Žeby mu prekážalo práve toto? Iste, hľadaním príčin jeho agresivity v detstve a ťaživej zodpovednosti ho do istej miery skutočne zosmiešňuje. Aj tak však z komédie cítiť skôr cirkusantské zľahčovanie, ako provokatívnu zlomyseľnosť. Napokon, absolútnych hlupákov zo seba robia skôr ústrední americkí hrdinovia, ktorí sa topia v povrchnosti, zadubenosti a naivite, ukazujú holé zadky aj erekcie v trenkách a že to nakoniec všetko prežijú, je vlastne len čudná náhoda.

Šialené interview je inak štandardnou nahlúplou komédiou, v ktorej nechýba niekoľko výborných, ale ani viacero trápnych vtipov. K tým lepším momentom patrí prirovnávanie severokórejskej misie k výprave hobitov Froda a Sama do zlovestného Mordoru, alebo absurdná scéna s reťazovým odhrýzaním prstov. Odhliadnúc od mediálneho ošialu a politického kontextu je Šialené interview vcelku vydarenou žánrovkou, ktorá fanúšikom humoru na spôsob Sashu Barona Cohena prinesie veľa jednorazovej a detinskej, no úprimnej a neškodnej radosti. Hoci sa filmu v slovenských kinách zrejme nedočkáme, iste ho bez problémov nájdete na internete. Dostupná je aj verzia s českými titulkami.

Hodnotenie Pravdy: 3,5/5

Šialené interview / USA, 2014 / réžia a scenár: Evan Goldberg, Seth Rogen / hudba: Henry Jackman / hrajú: James Franco, Seth Rogen, Lizzy Caplan, Randall Park, Diana Bang a iní

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #komédia #Šialené interview