Iñárritu: Svet sa stáva obeťou ľudského ega

Hovoriť čo najpravdivejšie o svojom vlastnom bytí, to je podľa mexického filmára Alejandra Gonzáleza Iñárritua jedinou skutočnou zodpovednosťou umelca. Pre neho osobne to znamená hovoriť o fenoméne ega. A práve o ňom je aj jeho čierna komédia Birdman, ktorej medzinárodný úspech najnovšie korunovalo deväť nominácií na Oscara.

20.01.2015 09:00
Birdman, Alejandro G. Inarritu Foto:
Alejandro González Iñárritu a jeho najnovší filmový hrdina Birdman. Snímka prichádza do slovenských kín už vo štvrtok 22. januára.
debata

"Hovoriť o egu bolo pre mňa zároveň príjemné aj nepohodlné. Bola to však cesta, ako odhaliť fascinujúce teritórium, ktoré je síce zahanbujúce a protirečivé, no vychádza z mojich vlastných skúseností,“ priznáva Iñárritu v rozhovore, ktorý poskytol distribútorom svojho filmu. Birdman už tento týždeň prichádza aj do slovenských kín.

Hnus globálneho šoubiznisu

Hrdinom Iñárrituovej novinky je Riggan Thomson. Niekdajšia hviezda filmov o superhrdinovi vo vtáčom kostýme, ktorá však dnes na slávu a prestíž už len spomína. Riggan sa túži vrátiť na výslnie, tentoraz však ako skutočný umelec – divadelný režisér. Ako démon na pleci mu však neprestáva našepkávať starý dobrý vtáčí muž. „S ideou muža, ktorý zápasí s vlastným odrazom v zrkadle, som sa pohrával už asi päť rokov,“ vraví režisér. Scenár k Birdmanovi mu napokon pomohla napísať scenáristická trojica Nicolás Giacobone, Armando Bo a Alexander Dinelaris. „Bola to jedna z najvzrušujú­cejších tvorivých spoluprác, aké som kedy zažil. Stretávali sme sa v New Yorku, L. A., v Mexiku, ale veľakrát aj cez Skype. Bolo to skvelé, lebo práve naše egá išli bokom a bolo to naozaj len o písaní.“

Samotný Birdman, alebo vtáčí muž, ktorý je dotieravým alter egom hlavného hrdinu, vznikal postupne. Najskôr to mal byť starý divadelník, potom však režisér zatúžil parafrázovať čosi aktuálnejšie.  "Birdmanov hlas patrí k tomu, čím dnes my samotní trpíme – hnus globálneho, korporátneho šoubiznisu,“ vraví Iñárritu. Najviac sa pred uvedením snímky obával, že ju diváci pochopia ako film o procese hrania. "Úprimne, na to ja kašlem. Herci sú však najtypickejšími reprezentantmi ega, hoci v skutočnosti ho máme všetci –  predovšetkým politici, riaditelia firiem a diktátori. Svet sa stáva obeťou ľudského ega a aj my všetci, už ako malé deti, sa môžeme stať jeho obeťami.“ Naše egá nás dokážu povzniesť do výšin, ale v sekunde nás môžu aj zabiť. "Dúfam, že s ideou toho, aké nebezpečné ego môže byť, sa dokáže stotožniť každý,“ smeruje svoju nádej k divákom režisér.

Batman v koži Birdmana

Iñárrituovi hrdinovia to nikdy nemajú ľahké – vo filmoch ako Amores Perros, Babel, 21 gramov či Biutiful ich režisér potrápil hraničnými situáciami, v ktorých ide doslova o život. Hoci ani Riggan Thomson neprežíva práve prechádzku ružovým sadom, žánrovo Birdman predsa len najskôr patrí ku komédiám. „Vraví sa, že sa humor nešíri tak ľahko ako dráma, ale verím, že to ľuďom dôjde,“ vraví filmár, ktorý sa pustil tak trochu do neznámych vôd. Oporu hľadal najmä v hereckom ansámbli, ktorému v hlavnej úlohe kraľuje Michael Keaton. Jeho výkon niektorí kritici označujú za "životný“ a vyslúžil si zaň už nejednu cenu vrátane Zlatého glóbusu.

"Dôvod, prečo Michael dokáže hrať túto rolu tak, ako to robí – emočne aj fyzicky obnažený, je, že je absolútne nad vecou. Nepoznám žiadneho herca, ktorý by bol taký oslobodený od márnivosti ako on. Je to jeden z najsebaistejších ľudí, akých poznám. Nemá obavy z ničoho, čo mu hovoria druhí, a preto sa tomu dokáže s nadhľadom zasmiať bez akejkoľvek osobnej precitlivenosti,“ vykresľuje Keatona režisér. K zaujímavým paralelám medzi hercom a jeho postavou patrí spoločná minulosť filmového superhrdinu – Michael Keaton sa začiatkom 90.¤rokov preslávil ako kultový Batman v snímkach Tima Burtona, no podobne ako jeho hrdina si svoju hviezdnu pozíciu udržoval s nemalými problémami. Tentoraz však o jeho kvalitách už zrejme nikto pochybovať nebude a možno si ako 63-ročný vo februári konečne po prvý raz siahne aj na Oscara.

Rozhovor s režisérom Pravde poskytol slovenský distribútor filmu Birdman Barracuda Movie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Keaton #Birdman #Alejandro González Iñárritu