Režiséri protestujú proti zákazu fajčenia vo filmoch

Cigarety ako nezdravý zlozvyk alebo nenahraditeľná filmová rekvizita dotvárajúca atmosféru scén - to sú dva pohľady, ktoré spôsobili rozkol medzi úradmi a filmovými režisérmi v Taliansku, kde plánujú zakázať zobrazovanie fajčenia v domácej televíznej a filmovej tvorbe.

27.01.2015 09:00
Veľká nádhera Foto:
Herec Toni Servillo fajčil vo filme Veľká nádhera.
debata

Cigaretový dym zohral podstatnú úlohu v talianskej kinematografii. Fajčil Marcello Mastroianni vo filme Sladký život (1960), Al Pacino v Coppolovej trilógii Krstný otec, ale aj Toni Servillo v oscarovej snímke Veľká nádhera (2013) talianskeho režiséra Paola Sorrentina. Úvodná scéna vo filme Veľká nádhera sa odohráva na povestnom rímskom bujarom večierku, kde si hlavný hrdina a rímsky bohém užíva zábavu, slastne a nenásytne si poťahujúc z cigarety. Práve Paolo Sorrentino patrí k dvadsiatke filmárov, ktorí napísali otvorený list ministerke zdravotníctva Beatrice Lorenzinovej. „Filmy by mali rozprávať o radosti, bolesti, veľkosti, ale aj malosti a magike ľudského jedinca. Ak k tomu pri našej práci potrebujeme kúdoly dymu alebo iné nepekné veci, budeme tak robiť naďalej, pretože to je naša práca,“ vyjadrili sa režiséri v liste, ktorý zverejnil denník La Repubblica.

Filmári považujú návrh zákona za smiešny a zároveň to vnímajú ako pokus ovplyvňovať ich umeleckú slobodu. „Je v ľudskej povahe byť nedokonalý. Existuje nekonečný zoznam diel v literatúre a kinematografii, ktoré dokonale zobrazujú život ľudí. Na základe logiky tohto návrhu veľa ďalších prvkov týchto prác by sa mohlo zakázať alebo limitovať,“ uvádza sa v liste. Pod otvorený list sa podpísali napríklad Saverio Costanzo, Mario Martone, Gabriele Muccino, Gabriele Salvatores, Paolo Sorrentino či Paolo Virzi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #zákaz #cigarety #taliansky film a televízia