Elfriede Jelineková píše feministický upírsky film

Rakúsko-luxemburská produkčná spoločnosť Amor Fou na festivale v Rotterdame oznámila, že plánuje nakrútiť dva filmy, na ktorých bude spolupracovať s držiteľkou Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jelinekovou.

28.01.2015 09:00
Elfriede Jelinek Foto:
Elfriede Jelinek
debata (2)

Informoval o tom portál Screendaily.com. Podľa predlohy Elfriede Jelinekovej vznikol aj film Pianistka v réžii Michaela Hannekeho, ktorý si v roku 2001 z festivalu v Cannes odniesol niekoľko cien.

Prvým z jej nových projektov bude snímka s názvom Krásna spiaca žena, ktorú producenti charakterizovali ako „moderný feministický upírsky príbeh“. Réžiu bude mať na starosti nemecká avantgardná filmárka Ulrike Ottingerová, ktorá vo svojich dielach často pracuje s témami spojenými s feminizmom či lesbickou problematikou. Pred niekoľkými rokmi chcela podľa viacerých zdrojov nakrútiť film o Alžbete Báthoryovej, ktorú si mala zahrať Tilda Swintonová. Z projektu však nakoniec zišlo.

Druhou snímkou, ktorú Amor Fou s Elfriede Jelinekovou pripravujú je adaptácia jej knihy Milenky z roku 1975, ktorá v roku 2004 v preklade Jany Bžochovej Wildovej vyšla aj v slovenčine. „Považujem za dôležité ukázať, čo sa stane, keď sa ženy nespoliehajú samy na seba a na svoju sebarealizáciu prostredníctvom práce, hoci aj tej najjednotvárnejšej práce pri páse, ale zavesia svoj osud na iného človeka. Môžu mať šťastie, je to však skôr náhoda, ktorá o tom rozhoduje. Je to vlastne emancipačná kniha, čo mi potvrdili mnohé ženy z provinčných pomerov, pre ktoré boli Milenky čosi ako Biblia. Vždy som bola presvedčenou zástankyňou platenej práce žien,“ povedala o knihe autorka. Film Milenky nakrúti debutantka Caroline Coxová. Ako dodáva Screendaily.com, oba filmy sa pravdepodobne budú nakrúcať na budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Elfriede Jelinek #Nobelova cena za literatúru