Fúzatý dobrodruh zamieril z bestsellerov na plátna

Obaja boli vášniví obchodníci s umením, vyhlásení šermiari a hrdí majitelia staromódnych fúzikov. Jeden bez druhého by neexistoval a spolu vytvorili legendu o Charliem Mortdecaiovi.

30.01.2015 12:00
Charlie Mortdecai / Johnny Depp Foto:
Johnny Depp ako filmová verzia knižného hrdinu Charlieho Mortdecaia.
debata

Svojrázny podvodník zo série dobrodružných románov prišiel vo filmovej podobe už aj do slovenských kín. Svoju slávnu tvár tomuto nehrdinskému hrdinovi prepožičal Johnny Depp. Akokoľvek excentricky a uletene na vás Charlie Mortdecai bude pôsobiť, vedzte, že je to verný odraz jeho literárneho stvoriteľa, britsko-taliansko-slovinského autora Kyrila Bonfiglioliho. Akurát v knihách mu to svedčalo o čosi viac.

Nejaký iný nemorálny obchodník

„Miloval a rešpektoval ho každý, kto ho veľmi nepoznal,“ napísal raz so sarkastickým pátosom sám o sebe, a teda aj o svojom literárnom alter egu Kyril Bonfiglioli. Hoci hneď na úvod prvého románu o Mortdecaiovi (Nemier na mňa tou vecou, 1973; roku 2009 vyšlo aj v českom preklade) autor čitateľa ubezpečuje, že „toto nie je autobiografický román, je to o nejakom inom korpulentnom, neusporiadanom a nemorálnom obchodníkovi s umením v strednom veku“. Bonfiglioli, rodák z juhoanglického letoviska Eastbourne, bol mužom mnohých vášní. Okúsil život profesionálneho vojaka, šermiarskeho šampióna, obchodníka v galérii aj herca. K literatúre sa dostal až v polovici 60. rokov, a to ako editor magazínu zameraného na vedecko-fantastické poviedky.

Jeho kultový hrdina Charlie Mortdecai vznikol celkom bez prípravy a štvorica románov o ňom (posmrtne ju doplnila piata kniha, ktorú však už po autorovi dokončili iní) ostáva Bonfiglioliho jediným literárnym odkazom. Azda skôr ako z túžby stať sa spisovateľom vznikli z Bonfiglioliho potreby uniknúť do imaginárneho sveta, kde by v koži neohrozeného Mortdecaia mohol prežívať vytúžené dobrodružstvá. „Mám rád umenie, peniaze, sprosté vtipy a chľast… a už na strednej škole som pochopil, že každá bitka sa dá vyhrať, ak sa človek nebojí zaboriť súperovi palec do oka,“ charakterizuje sám seba Charlie Mortdecai v prvom románe. Kým jemu sa aj vďaka grobianskemu a oddanému ochrancovi Jockovi (vo filme ho hrá Paul Bettany) vždy všetko nakoniec prepečie, Bonfiglioliho život bol plný chaosu a rozpadnutých vzťahov a napokon mal smutný koniec – roku 1985 zomrel ako 57-ročný na cirhózu pečene.

Z bestsellerov filmový prepadák?

Filmový Mortdecai stavil na zápletku úvodnej trilógie Bonfiglioliho tvorby, kde sa hrdina zaplieta do chaosu okolo strateného veľdiela Francisca Goyu. Samozvaný „aristokrat“ sa vo filme po stopách odcudzeného diela, čo by ho mohlo vytiahnuť z finančnej „brindy“, vydáva až do Spojených štátov, ktorými ako pravý britský snob opovrhuje. Nečakaná cesta je však zároveň vhodnou príležitosťou dohnať k žiarlivosti jeho manželku (hrá ju Gwyneth Paltrowová), ktorá odvtedy, čo si Charlie nechal narásť fičúrske fúziky, uprednostňuje spoločnosť svojho dávneho nápadníka Martlanda (Ewan McGregor).

Režisér David Koepp chcel zachytiť nielen Bonfiglioliho humor, ale aj ducha doby, v ktorej knihy napísal, a tak film pripomína groteskne krikľavú pohľadnicu zo 70. rokov minulého storočia. No zatiaľ čo knižný Mortdecai dodnes patrí k bestsellerom a vychádza v desiatkach prekladov, ten filmový vyzerá skôr na prepadák. Humor, ktorý na stránkach kníh pôsobí ľahko a nenútene, na plátne trpí kŕčovitosťou a nekonečným opakovaním. Napätie, ktoré Bonfiglioli aj popri vtipoch do svojich príbehov dokázal prepašovať, vo filme chýba celkom. A zdá sa, že na divákov dnes už magneticky nepôsobí ani hviezdne obsadenie – film počas otváracieho víkendu spolu na viacerých svetových trhoch nezarobil ani desatinu zo svojich výrobných nákladov, a tak štúdiá Lionsgate možno plán postaviť na Mortdecaiovi celú filmovú sériu ešte prehodnotia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Johnny Depp #Charlie Mortdecai #Kyril Bonfiglioli