V kinách sa tento rok diéta nedrží

Filmoví tvorcovia, ktorí ešte svojim novým snímkam nevybrali dátum premiéry, to majú každým dňom ťažšie. Hluchých miest vo filmovom kalendári na rok 2015 totiž rýchlo ubúda a ocitnúť sa v tieni nového Terminátora, znovuvzkrieseného Jurského parku či dlhoočakávaných Hviezdnych vojen, to veľké šance na komerčný úspech nedáva.

01.02.2015 12:00
Hviezdne vojny VII Foto:
Najočakávanejším filmom roka 2015 sú Hviezdne vojny s podtitulom Sila sa prebúdza.
debata

Tento rok v kinách nebude núdza o veľké návraty ani hviezdne blockbustre. Nešetrí sa financiami, ambíciami ani lákadlami. Najbližšie sa už vo februári dočkajú fanúšičky erotického bestselleru Päťdesiat odtieňov sivej, na jar zase príde pokračovanie najvýnosnejšieho filmu roka 2012 Avengers. To najlepšie si už však, tradične, filmári nechávajú až na posledné mesiace roka, keď sa môžeme tešiť napríklad aj na ďalšiu tarantinovku či Jamesa Bonda.

Očakávaniam kraľujú Hviezdne vojny

Na to, aby sa filmový nadšenec vyznal v tohtoročnom pláne kinopremiér ani nepotrebuje veľa dodatočných informácií. Pre veľkú časť z ohlásených trhákov je dostatočnou reklamou už ich veľavravný titul. Rebríčky tých najočakávanejších filmov roku 2015 sa objavujú v médiách či na internete už od konca roka minulého. Aj po viacerých čerstvo ohlásených lahôdkach im neohrozene kraľuje pokračovanie ságy Hviezdne vojny s podtitulom Sila sa prebúdza – hoci do kín film príde tento rok až medzi poslednými, a to 17. decembra. Do režisérskeho kresla azda vôbec najúspešnejšej sci-fi ságy všetkých čias usadne po prvýkrát J. J. Abrams. Aj keď fanúšikovia Georga Lucasa, „stvoriteľa“ a štvornásobného režiséra Hviezdnych vojen, môžu mať z jeho neortodoxného prístupu menšie obavy, Abrams už predviedol, že vie, ako spojiť napätie, triky a humor napríklad aj v snímkach Star Trek: Do temnoty či Super 8.

Podobný koktejl kvalít a k tomu navrch stále populárny punc komiksu značky Marvel ponúkajú aj Avengers 2: Vek Ultrona. Hviezdna zostava superhrdinov v podaní Roberta Downeyho Jr., Scarlett Johanssonovej či Chrisa Evansa už pred tromi rokmi svojim tvorcom zarobila viac ako 1,5 miliardy dolárov (zhruba 1,34 milirady eur). Či sa tento fenomenálny komerčný úspech dá zopakovať, ukáže sa už na jar. Avengers 2 majú premiéru 30. apríla.

V polovici mája prichádza do kín aj prekvapujúci návrat austrálskeho filmára Georgea Millera k jeho kultovej sérii Šialený Max . Režisér, ktorý v posledných rokoch nakrúcal najmä animáky, tentoraz do titulnej úlohy namiesto Mela Gibsona obsadil Toma Hardyho. Postapokalyptickú atmosféru súdiac podľa trailerov dotvoria bombastické triky, o akých sa Maxovi v 80. rokoch ani nesnívalo. Nevídané možnosti súčasných trikových technológií zrejme boli podnetom aj na vznik nového filmu z dinosaurej série Jurský park, ktorý do slovenských kín zamieri už 11. júna. Namiesto poradového čísla štyri sa rozhodli filmári názov snímky modifikovať na Jurský svet, azda teda dúfajú, že položia základy celkom novej éry tejto ságy tak, ako sa to pred časom podarilo s Planétou opíc.

Karty ešte môžu zamiešať velikáni

V znamení návratov k filmovým fenoménom sa ponesú aj zatiaľ najvýraznejšie blockbustre tohtoročného leta. Deviateho júla to bude už piaty Terminátor s podtitulom Genisys, v ktorom nebude chýbať ani opäť herecky rozbehnutý Arnold Schwarzenegger. Zápletkou bude zase boj medzi človekom a strojom, o réžiu sa postaral Alan Taylor, ktorý nabral skúsenosti najmä v seriáloch z produkcie HBO. Päťka je poradovým číslom aj v prípade nového dobrodružstva agenta Ethana Hunta (Tom Cruise). Nový akčný film pod hlavičkou Mission: Impossible mal pôvodne do kín prísť až v decembri, no tvorcovia sa napokon rozhodli zabojovať o diváka v menšej konkurencii letných premiér. O filme sa toho zatiaľ veľa nevie, do kín však dorazí už 31. júla.

Najväčší obrat prevádzkovateľov kín zrejme čaká v novembri a decembri. Predposledný mesiac v roku si na premiéru vybral napríklad aj Quentin Tarantino. Komediálny (a iste aj poriadne krvavý) western The Hateful Eight začal nakrúcať pred niekoľkými dňami, zahrajú si v ňom Samuel L. Jackson, Kurt Russell aj Channing Tatum. Americkú premiéru snímky ohlásili na 13. novembra, a tak sa azda v podobnom čase dostane aj na Slovensko. Ešte o týždeň skôr však kiná ovládne ošiaľ menom James Bond. Od snímky Spectre, v ktorej sa, zrejme už naposledy, ako agent 007 predstaví Daniel Craig, iste divákov neodradia ani snaživí hackeri, ktorí už na internet vypustili prvú verziu jej scenára. Koncom novembra potom opäť v kinách zabojuje proti teroru mocných Drozdajka. Posledné Hry o život s Jennifer Lawrenceovou sľubujú rozuzlenie nielen hlavnej akčnej zápletky, ale aj citového života hrdinky.

V decembri sa mnoho filmov silnej konkurencii Hviezdnych vojen postaviť zrejme neodváži. Možno to však ešte stihnú niektorí z hollywoodskych režisérskych velikánov, ktorým na vysokú návštevnosť neraz stačí aj vlastné meno. Steven Spielberg napríklad plánoval ešte tento rok uviesť do kín svoju špiónsku drámu St. James Place, no hoci je nakrúcanie už v plnom prúde, dátum premiéry zatiaľ neohlásil. Rovnako ako Martin Scorsese, ktorý v súčasnosti na Taiwane nakrúca historickú drámu Silence. Alebo Ridley Scott – ten sa po tohtoročnom výlete do staroveku v snímke Exodus opäť vracia k žánru sci-fi filmom The Martian. Rok 2015 má napokon pre filmových fanúšikov ešte určite nejedno prekvapenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hviezdne vojny #Terminátor #Spectre #filmy roka 2015 #Jurský svet