Zápasnícka dráma vyústi do tragédie

Chcel byť mentor, uznávaný vodca a obdivovaný vzor. Dával sa oslovovať "orol". Nemal však charizmu, nadanie ani skúsenosti a pripomínal skôr akéhosi chorľavého holuba.

15.02.2015 15:00
Foxcatcher Foto:
Samozvaný mentor a nádejný športovec, ktorý nedokáže odolať zvodom jeho peňaženky. Športová dráma Foxcatcher vyústi do prekvapujúcej tragédie.
debata

Čo mu však skutočne nikdy nechýbalo, to boli peniaze. A za tie, ako je známe, sa dá toho kúpiť naozaj veľa. Dráma Foxcatcher zachytáva skutočný príbeh osudovo vyhroteného vzťahu medzi čudáckym milionárom Johnom du Pontom a olympijskými zápasníkmi bratmi Schultzovcami. Film nominovali na piatich Oscarov, a i keď ho slovenskí diváci už mohli vidieť aj v programe 16. ročníka MFF Bratislava, do bežnej kinodistribúcie prišiel až teraz.

Šport verzus peniaze

Ak sa vám podarilo nepodľahnúť valentínskemu ošiaľu Päťdesiatich odtieňov sivej, a predsa máte chuť zájsť si cez víkend do kina, snímku Foxcatcher vám možno len odporučiť. Najvýraznejším dôvodom sú výborné herecké výkony, a to od hercov, od ktorých by ste ich zrejme nečakali. Reč je najmä o komikovi Stevovi Carrellovi, ktorý je v úlohe čudáckeho boháča naozaj na nepoznanie – a taký presvedčivý, že možno o týždeň skutočne siahne na cenu americkej akadémie. Len nepatrne za ním však zaostáva aj fešácka hviezda tanečných filmov Channing Tatum, ktorý stvárňuje Marka, mladšieho z bratov Schultzovcov. Davida, staršieho a úspešnejšieho z bratov, zase hrá Mark Ruffalo a i on figuruje medzi nominovanými na hereckého Oscara. Nejde pri om o to, že by vo filme dokonale imitovali zápasnícke umenie svojich živých predlôh – vo filme Foxcatcher ide najmä o zákulisnú zápletku, ktorá jedného z hrdinov napokon bude stáť život.

Hoci sú Schultzovci skutočnou špičkou, zápasenie nie je žiaden basketbal a nik doň doláre len tak z pasie nenalieva. Keď teda o nich začne prejavovať záujem milionár z pseudoaristo­kratického rodu, je ťažké zvodom jeho peňaženky odolať. Du Pont je už na prvý pohľad tak trochu blázon, no skutočný nadšenec, ktorý dal na svojom ranči vybudovať špičkové výcvikové centrum pre vlastný reprezentačný tím. No i keď sám tvrdí, že túži nesebecky pozdvihnúť zanedbávané športové odvetvie, čoskoro na povrch postupne vyplávajú aj realistickejšie dôvody jeho štedrosti. Zakríknutý muž totiž zúfalo túži po uznaní a dosiahnuť ho dokáže len tak, že svojich zápasníkov celkom ovládne…

Nie je to síce Moneyball, ale…

Foxcatcher je vlastne psychologická štúdia jedného patologického prípadu. Odohráva sa však na pozadí celkom klasického, chronologického príbehu, a tak rozhodne nepôsobí neprístupne či prehnane hĺbavo. Baviť bude rovnako tých, ktorých naláka športová tematika, ako aj divákov, ktorým je zápasenie celkom ukradnuté a zaujal ich skôr nevšedný príbeh, čo svojho času v USA zapĺňal titulky aj večerné správy. Napokon, ochutnávku toho, ako režisér Bennett Miller dokáže spracovať príbeh zo športového zákulisia, ste už mohli okúsiť vo výbornej snímke Moneyball. Túto vysokú latku síce tentoraz filmár prekonať nedokázal, i tak však čas, ktorý filmu Foxcatcher venujete, určite nebudete ľutovať.

Hodnotenie Pravdy: 4/5 Foxcatcher / USA 2014 /réžia: Bennett Miller / scenár: Dan Futterman, E. Max Frye / hudba: Rob Simonsen / hrajú: Steve Carrell, Chaning Tatum, Mark Ruffalo, Sienna Miller, Vanessa Redgrave a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 12. február

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápasenie #Foxcatcher #športová dráma