Teória všetkého je len o jednom. O láske

Oscarová noc sa nezadržateľne blíži a jedným z horúcich favoritov na zlaté sošky americkej filmovej akadémie je aj britský životopisný film Teória všetkého.

19.02.2015 09:00
Teória všetkého, film Foto:
Eddie Redmayne je v úlohe Stephena Hawkinga výborný. Škoda len, že vedca film vykresľuje jednostrannou optikou jeho prvého manželstva.
debata

O veľkej nádeji sa hovorí najmä v súvislosti s hereckou trofejou pre 33-ročného Eddieho Redmayna, ktorý vo filme stvárňuje svetoznámeho teoretického fyzika Stephena Hawkinga. Film ako celok však za jeho majstrovským výkonom trochu zaostáva – dramatický osud azda celkom najzaujímavejšej postavy súčasnej vedy totiž okliešťuje na dojímavú romancu z pohľadu Hawkingovej prvej manželky.

V pastelových tónoch

Najspoľahlivejším filmovým prostriedkom, ktorý vyvoláva emócie, zvedavosť či iné rozpoloženie, čo vyústi do pocitu zaujímavého kinozážitku, je konflikt. A hoci už letmý pohľad na životopis Stephena Hawkinga sľubuje, že film o ňom sa musí vyostrenými situáciami hemžiť jedna radosť, Teória všetkého aj tie najvypätejšie okamihy spoľahlivo obrusuje na pastelové tóny nikoho neurážajúcej melodrámy.

Film vznikol podľa knižných memoárov prvej pani Hawkingovej, ktorú vo filme stvárňuje Felicity Jones. Do hviezdneho vedca sa zaľúbila ešte na vysokej škole, keď sa nič nevedelo o jeho budúcich úspechoch, ale ani o tragédii, ktorá ho postihne v podobe paralyzujúcej svalovej sklerózy. Práve choroba je aj ústredným zlomom, okolo ktorého sa film odvíja. Nečakajte však hĺbkovú sondu do duše nadpriemerne inteligentného a sľubného muža, ktorý je náhle konfrontovaný s tým, že ho jeho telo nenávratne zrádza. Neľahký vnútorný boj film odbaví krátkou scénou trucovania, ktoré však spoľahlivo ukončí láska a neoblomný optimizmus mladej Jane.

Hawking v tieni Hawkingovej

Práve Jane je vlastne skutočným hrdinom tohto filmu. Na neľahký život vedca upútaného na vozík, ktorý napokon prichádza aj o schopnosť reči, sa pozeráme práve jej očami. To jej je nám ľúto, keď manžel pri spoločnej večeri s priateľmi už neudrží v ruke lyžičku, ju najviac obdivujeme, keď odoláva zvodom zdravého, sympatického zbormajstra Johnatana. Nie že by postava Jane Hawkingovej azda bola nezaujímavá, alebo že by sme mali nejaký dôvod pochybovať o jej morálnej sile tak, ako ju film vykresľuje. Od filmového portrétu Stephena Hawkinga, muža, ktorý celkom zmenil náš pohľad na čas či vesmír, by sme však mohli čakať aj oveľa viac.

Ľútosť nad jednostranným zameraním snímky je o to väčšia, že sa jej tvorcom podarilo do hlavnej úlohy obsadiť takého všestranného chameleóna, akým je Eddie Redmayne. On totiž vo filme zďaleka nezohráva len úlohu imitátora ťažkého fyzického postihnutia. Svojou živou predlohou sa naozaj na plátne stáva a ak si v nedeľu v Los Angeles zbierku cien, ktoré už za tento výkon pozbieral, rozšíri aj o Oscara, nebude proti tomu čo namietať. Film ako taký si však bez neho zo svojich zvyšných štyroch nominácií niektoré azda ani nezaslúži…

Hodnotenie Pravdy: 3,5/5

Teória všetkého / VB 2014 / réžia: James Marsh / scenár: Anthony McCarten, Jane Hawking (predloha) / hudba: Jóhann Jóhannsson / hrajú: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Emily Watson, David Thewlis a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 26. február

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stephen Hawking #Eddie Redmayne #Teória všetkého