Pred Oscarmi sa pije a medituje. Po nich aj stráca

V seriáli Pravdy s názvom Ako sa robí... postupne nazrieme do zákulisia sveta umenia a kultúry. V dnešnej časti poodhrnieme oponu procesu udeľovania Oscarov.

25.02.2015 16:00
Wes Anderson Foto: ,
V Oscarový večer sa vraj ulicami v okolí Dolby Theatre naraz preháňa až dvetisíc limuzín. Túto si prenajal režisér filmu Grandhotel Budapešť Wes Anderson.
debata

Začalo sa to súkromnou večerou, na ktorej sa neformálne rozdalo pätnásť sošiek. Dnes filmový svet opulentnejšiu slávu, ako je udeľovanie cien akadémie, nepozná. Tento rok sa odovzdávanie Oscarov konalo už po 87.¤raz. Hoci vo svojej histórii prešlo mnohými zmenami, jeho nezameniteľnými znakmi ostáva soška nahého rytiera, nekonečný pás červeného koberca a záplava vymódených celebrít, ktoré sa na ňom striedajú pred blýskajúcimi fotoaparátmi. Stovky tých, ktorí sa na oscarovej noci podieľajú, však majú často celkom iné starosti, než ako zladiť kabelku s topánkami. Zorganizovať oscarovú noc, to je umenie, ktoré by si hádam samo nejakú tú cenu zaslúžilo.

Výsledky neboli vždy tajomstvom

Keď si v nedeľu v noci šťastní oscaroví víťazi preberali svoje trofeje, nezabudli sa viacerí z nich okrem svojich rodín a kolegov poďakovať ani váženej filmovej akadémii. Komu tieto slová patrili? Akadémiu v súčasnosti tvorí viac ako šesťtisíc osôb a hoci sídli v USA, zďaleka nie všetci z nich sú Američania. Jej členom je napríklad aj český režisér Jan Svěrák, ktorý sám získal cenu v kategórii cudzojazyčných filmov za snímku Kolja (1996). Celých 33 percent akademikov napokon tvoria práve bývalí nominanti či víťazi. Hoci sa pravidelne objavujú správy o tom, ako sa akadémia modernizuje a omladzuje, vekový priemer hlasujúcich, ktorý prevyšuje šesťdesiatku, je ešte stále oprávneným zdrojom posmeškov. Mnohí za výsledkami hľadajú aj skutočnosť, že viac ako dve tretiny hlasujúcich sú muži a až 94 percent z nich je bielej pleti. Štatistiku od roku 2013 zlepšuje aspoň obsadenie prezidentského kresla – usadila sa doň tretia žena a vôbec prvá Afroameričanka na tomto poste Cheryl Boone Isaacsová.

Akademici sú rozdelení do sedemnástich vetiev podľa ich profesionálnej špecializácie. Tá tiež predurčuje oblasť, v ktorej môžu odovzdávať svoje nominačné hlasy, a tak sa napríklad hercovi určite vyplatí byť na pľaci k svojim kolegom milý. Osobitné pravidlá sa využívajú pri hlasovaní v kategóriách animovaných či cudzojazyčných filmov, všetci bez rozdielu vyberajú nominantov na titul Najlepší film. Svoje hlasy akademici odovzdávajú od konca decembra a odkedy im to pravidlá dovoľujú, robí tak väčšina z nich cez internet. Po tom, čo sa v polovici januára oficiálne zverejnia výsledky nominácií, začína sa hlasovanie o samotných víťazoch. Tu už rozhodujú všetci o všetkom.

V prvých rokoch udeľovania Oscarov sa s výsledkami veľké tajnosti nerobili. Médiá ich dostávali už s neuveriteľným trojmesačným náskokom a prekvapenie pri preberaní sošiek predstierali aj samotní víťazi. V roku 1940 to však zmenili nedočkaví redaktori Los Angeles Times, ktorí zverejnili výsledky ešte pred ich vyhlásením. Dnes sú vysoko utajovaným tajomstvom, rátanie hlasov má na starosti poradenská spoločnosť Pricewaterhou­seCoopers a len dvaja z jej partnerov údajne výsledky poznajú skôr, ako sa ich dozvie celý svet. Odvtedy sa mená víťazov ukrývajú v elegantných zlatých zapečatených obálkach, ktoré sú v súčasnosti výtvorom losangeleského dizajnéra Marca Friedlanda. Ten istý muž stojí aj za pozvánkami na slávnostný ceremoniál – na tie každý rok túžobne čaká viac ako tritisíc hostí, ktorých je hľadisko slávneho Dolby Theatre schopné pojať.

Oscarové parkovisko? Na štadióne

Aby pod drobnohľadom desiatok kamier všetko šliapalo ako hodinky, predchádza slávnostnému večeru deň nácvikov. Hviezdy naň prichádzajú uvoľnené v džínsach a teniskách, Nicole Kidman vraj tento rok dokonca naboso. Na nácviku sa zúčastňuje niekoľko tuctov slávnych tvárí, dôležitý je najmä pre tých, ktorí Oscary zažijú v premiére. Obzvlášť sa počas generálky iste sústredil tohtoročný moderátor Neil Patrick Harris, ktorý v zákulisí nácvikov úprimne priznal, že sa už teší, ako si vydýchne počas prvej reklamnej prestávky.

Hoci počasie akademici ovplyvniť nedokážu a celebrity na červenom koberci už druhý rok po sebe museli čeliť dažďu, oscarovú noc vraj sprevádza priam magická atmosféra. Ulice utíchnu, akoby sa každý na tú slávu v súkromí pripravoval. S pokročilým večerom začínajú cesty zapĺňať limuzíny. Naraz ich je vraj bezmála dvetisíc a všetky mieria na Hollywood Boulevard, ktorý je v tento večer prístupný len návštevníkom Oscarov. Kam však zaparkujete toľko nadrozmerných áut tak, aby boli po skončení ceremoniálu zase poruke? Oscarovým parkoviskom sa stáva neďaleký štadión Hollywood Bowl, ktorý si spoločne rezervujú prenajímatelia limuzín z celého mesta. Alex Darbahani, jeden z nich, porozprával BBC o tom, aká je táto noc dôležitá aj stresujúca, ale tiež koľko vtipných okamihov prináša. Hviezdy donekonečna menia čas a miesto, kde ich treba vyzdvihnúť, niektoré pre šťastie volia špeciálnu trasu. Mnohé veselo popíjajú, iné sa upokojujú meditáciou.

Najviac zábavy si však šoféri užijú až na druhý deň, keď objavujú veci, ktoré klienti v návale emócií v noci stratili. „IPhony, mejkapy, kľúče či luxusné hodinky, ale aj spodná bielizeň – limuzína je často jediným miestom, kde sa môžu prezliecť,“ vraví Darbahani. Pre väčšinu sa ich majitelia vracajú. Výnimkou sú príčesky a tupé. „Tých sme už nazbierali neúrekom, nikdy sa o ne nikto neprihlási, hoci mnohé z nich museli stáť balík.“

Čokoládový je pre každého

Hoci je každý z Oscarov pre svojho majiteľa jedinečným pokladom, samotná soška až takou raritou nie je – rozdalo sa ich spolu už zhruba 2¤900. Nahý rytier stojaci na filmovom kotúči vznikol podľa návrhu umeleckého riaditeľa MGM Cedrica Gibbonsa, do troch dimenzií ho pretavil sochár George Stanley. Dnes je ich exkluzívnym výrobcom chicagská firma R. S. Owens & Company a päťdesiat sošiek vyhotoví za tri až štyri týždne. Presný počet Oscarov, ktoré sa rozdajú, nikdy nie je vopred jasný. Vyrábajú sa teda do zásoby a tie, ktoré ostanú, akadémia uschová pre ďalší ročník.

Naprázdno neobídu ani tí, ktorí Oscara nedostali. V zákulisí ich čakajú darčekové tašky, v ktorých okrem kozmetiky, pochutín či vína nechýba ani drahá elektronika. To, že zarábate milióny, predsa ešte neznamená, že nerád dostávate darčeky. Svojho Oscara napokon každý dostane aspoň odliateho z čokolády. Patrí k najobľúbenejším zložkám bohatého cateringu Governors Ball, teda plesu, ktorý sa koná, keď sú už všetky ceny rozdané. V minulosti išlo o tradičnú večeru, v posledných rokoch sa usporiadatelia prikláňajú skôr k uvoľnenému banketu, počas ktorého hostia ochutnávajú pokrmy z malých tanierikov. Tých je pre tisícpäťsto hostí pripravených až 16-tisíc, pričom v kuchyni nad touto slávou bdie asi tristo kuchárov a pomocných síl. Až o rok budete v pooscarové pondelňajšie ráno do seba v zhone pred odchodom do práce hádzať obligátnu kávu s jogurtom, skúste si predstaviť, ako sa v tom istom okamihu na opačnom konci sveta celebrity tisnú pri prehýbajúcich sa stoloch…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscary #Ako sa robí #seriál denníka Pravda