V rámci festivalu v Cannes predstavia slovenský filmový projekt Vychladnutie

Pripravovaný celovečerný debut Vychladnutie (Out) režiséra Györgya Kristófa predstavia na 11. ročníku podujatia L’Atelier, ktoré sa každoročne koná v rámci prestížneho festivalu v Cannes.

04.03.2015 12:52
debata
Film Vychladnutie (Out) predstavia slovenskí... Foto: Sentimental Film
Vychladnutie / Out, film Film Vychladnutie (Out) predstavia slovenskí tvorcovia ešte ako projekt na podujatí L'Atelier.

Stane sa tak vôbec prvým slovenským dielom, ktoré zaujalo filmových kurátorov z Cannes natoľko, aby ho zaradili medzi 15 najsľubnejších projektov roka z celého sveta. „L'Atelier patrí medzi najvýznamnejšie platformy pre filmy vo vývoji a vybraní filmári majú možnosť odprezentovať a zviditeľniť svoj projekt pred zahraničnými producentmi a distribútormi a získať tak prístup k medzinárodnej podpore na nakrúcanie snímky ako aj jej uvedeniu vo svete. Ide vôbec o prvý film z krajín bývalého Československa, ktorému sa za desaťročie fungovania tejto platformy podarilo dostať do výberu,“ povedal producent filmu Marek Urban.

Film o ceste 50-ročného Ágostona po východnej Európe chcú začať nakrúcať v lete tohto roka, do kín by sa mal dostať v roku 2016. Príbeh snímky sa bude začínať na východnom Slovensku, v rodisku tvorcu, a skončí sa na šírom mori v Lotyšsku. Hlavným hrdinom bude spomínaný Ágoston, ktorý sa po zavretí elektrárne v malom meste vydá na púť cez východnú Európu. Po ceste stretne postavy s bizarnými životnými osudmi, napríklad bývalú basketbalistku Ruslanu, ktorá žije s králikom bez uší, či Dmitriho, ktorý investuje všetky zárobky do skrášľovania svojho náhrobného kameňa a manželky. Ágoston bude cestovať stopom až do hlavného mesta Estónska a zbavený starých ilúzií nájde novú realitu – veľkú rybársku loď, tony ulovených rýb a život s neprestajným hučaním vetra na nekonečnom mori. Tvorcovia filmu už s projektom absolvovali niekoľko úspešných workshopov a prezentácií na európskych filmových festivaloch a trhoch a už teraz má snímka koprodukčných partnerov z Maďarska, Česka, Francúzska a Lotyšska.

L'Atelier vznikol v roku 2005 v rámci festivalu v Cannes, aby podporoval a napomáhal vývoju novej generácie filmárov po celom svete. Za desaťročie existencie na ňom predstavili 156 projektov, z ktorých 103 už smerovalo do kín a ďalších 40 je v predprodukcii. Na 11. ročníku L'Atelieru sa zúčastnia napríklad aj filmári z Mjanmarska, Brazílie, Kolumbie, Talianska, Juhoafrickej republiky, Srí Lanky alebo Turecka. Šesťdesiaty ôsmy ročník Medzinárodného filmového festivalu v Cannes sa uskutoční od 13. do 24. mája.

György Kristóf pochádza z Košíc. Vyštudoval filozofiu na univerzite v maďarskom Miškovci a v roku 2008 ho prijali na pražskú FAMU na katedru réžie. Za svoj film Hranice (Borders, 2009) získal na študentskom Famufeste ocenenie pre najlepší film prvého ročníka a potom sa úspešne zúčastnil asi na 50 festivaloch po celom svete. Pracoval aj ako asistent réžie na viacerých medzinárodných produkciách. Spolupracoval tiež s režisérmi Kevinom McDonaldom alebo Markom Hermanom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #L´Atelier #Vychladnutie