Febiofest otvorí Jarmuschov herec Isaach de Bankolé

Herec Isaach de Bankolé zavíta 20. marca do Bratislavy. Rodák z Pobrežia Slonoviny predstaví na úvod 22. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Febiofest slovensko-maďarský western Mirage (2014), v ktorom stvárnil hlavnú úlohu. Päťdesiatsedemročný herec si tiež prevezme Cenu za prínos svetovej kinematografii od Asociácie slovenských filmových klubov.

05.03.2015 10:45
Mirage, film Foto:
Isaach de Bankolé v maďarsko-slovenskom westerne Mirage.
debata

Febiofest zaradil do programu okrem spomínanej novinky, ktorá hneď ide aj do bežnej kinodistribúcie, aj ďalšie tri filmy, v ktorých si zahral – Noc na zemi (1991), Hranice ovládania (2009) a Sama v Afrike (2009). „Je nám cťou, že Isaach de Bankolé prijal naše pozvanie a príde pred divákov uviesť slovenskú premiéru Mirage. Osobne sa zúčastnil len na prvom svetovom uvedení filmu na prestížnom festivale v Toronte a o to viac si ceníme jeho príchod do Bratislavy na Febiofest,“ povedal slovenský spoluproducent snímky Mátyás Prikler.

Febiofest 2015 potrvá do 16. apríla. Podujatie odštartuje v Bratislave a následne sa presunie do ďalších deviatich slovenských miest – Trenčína, Levíc, Martina, Košíc, Kežmarku, Prešova, Trnavy, Prievidze a Banskej Bystrice. Bližšie informácie o podujatí sú dostupné na webstránke www.febiofest.sk.

Isaach de Bankolé je známy aj vďaka spolupráci s režisérom Jimom Jarmuschom, s ktorým nakrútil okrem spomínaných snímok Noc na zemi a Hranice ovládania aj filmy Ghost Dog – Cesta samuraja (1999) či Káva a cigarety (2003). Zahral si tiež v tituloch ako Manderlay (2005), Casino Royale (2006), Vzbura v Seattli (2007), Skafander a motýľ (2007), I Am Slave (2010) alebo Kalvária (2014).

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest #Mirage #Isaach de Bankolé #Jim Jarmusch