Bruce Willis: Najlepšie hrá sám seba

Kamenná tvár, jemný úškrn a pohľad, ktorý dáva tušiť, že tento muž nemá problém s nedostatkom sebavedomia. Bruce Willis patrí k hercom, ktorí sú sami sebou, nech už práve hrajú kohokoľvek. Už 19. marca oslávi šesťdesiatku.

14.03.2015 05:00
Bruce Willis Foto: ,
Bruce Willis sa preslávil sériou Smrtonosná pasca, zváda však aj iný žáner v snímkach Smrť jej pristane či Pulp Fiction.
debata

Bruce Willis sa stal hereckou legendou, hoci oveľa viac než výkony v charakterových úlohách ho preslávili populárne žánrovky. Napríklad akčná séria Smrtonosná pasca, horor Šiesty zmysel, gangsterka Pulp Fiction či krimikomediálny seriál Mesačný svit. Práve posledný titul a v ňom rola súkromného detektíva Davida Addisona z neho v polovici 80. rokov konečne urobili hereckú hviezdu, ktorou sa tak dlho túžil stať.

Bruce Willis a Cybill Shepher si spolu zahrali... Foto: American Broadcasting Company (ABC)
Bruce Willis Mesacny svit Bruce Willis a Cybill Shepher si spolu zahrali v seriáli Mesačný svit (1985).

Rodák z nemeckého Idar-Obersteinu (jeho otec pôsobil v západnom Nemecku v 50. rokoch ako vojak) sa najskôr živil ako barman, robotník, pumpár, šofér či dokonca strážca v jadrovej elektrárni. Kým v civilnom svete bol neistým koktajúcim mladíkom, pred obecenstvom sa v ňom prebúdzal sebavedomý šoumen. Najskôr z toho profitoval pôsobením v bluesrockových kapelách, potom však hudbu odsunul na druhú koľaj. Počas šichty za barom jedného z newyorských podnikov ho totiž objavil kastingový režisér z divadla, na ktorého urobil dojem svojou charizmou, drzosťou a humorom.

Vo filme Pupl Fiction: Historky z podsvetia... Foto: Miramax Films
Bruce Willis Pulp Fiction Vo filme Pupl Fiction: Historky z podsvetia (1994) sa Bruce Willis objavil po boku Johna Travoltu.

Vo svojej celkom prvej úlohe tak napokon mal hrať sám seba – šarmantného barmana. Zo svojej prirodzenej atraktivity Willis ťaží po väčšinu kariéry. Vyžaruje z neho zmysel pre spravodlivosť, ochranárstvo, nedbalý sexepíl aj dravosť krčmového bitkára, čo nepochybne dopomohlo k úspechu jeho snímkam Posledný skaut, Piaty element či Armageddon. Zmysel pre humor zase naplno uplatnil v komédiách Smrť jej pristane, Banditi alebo Môj sused zabijak.

Bruce Willis vo filme Expendables: Nezničiteľní... Foto: Lionsgate / Frank Masi, SMPSP
Bruce Willis Expendables 2 Bruce Willis vo filme Expendables: Nezničiteľní 2 (2012).

No v súkromí to vraj až taký „sympaťák“ nie je. Povesť konfliktného a tvrdohlavého chlapa získal už počas nakrúcania Mesačného svitu, ktoré komplikovali jeho hádky s kolegyňou Cybill Shepherd. Za "chamtivého a lenivého“ ho považuje aj Sylvester Stallone, ktorý ho dokonca vystrihol zo svojho trháka The Expendables¤3, režisér Armageddonu Michael Bay zase vyhlásil, že s ním už nikdy pracovať nebude a čuduje sa každému, kto áno. Možno aj preto sa za posledných desať rokov Willis ani žiadnym skutočne kvalitným filmom pochváliť nemôže. Svoje si s ním vytrpeli aj novinári – aroganciu vraj strieda s agresivitou a napokon i tak na otázku nikdy celkom neodpovie.

Ženám však táto chybička krásy očividne neprekáža, aj v pokročilom veku ich priťahuje ako magnet. Od roku 2009 je jeho manželkou krásna tridsaťšesťročná Malťanka Emma Heming, do roku 2000 tvoril jeden z najznámejších hollywoodskych párov s Demi Moore. Dovedna má s nimi päť potomkov.

3× Bruce Willis

  • Drží si miesto v desiatke najvýnosnejších hercov. Jeho filmy spolu zarobili už viac než 2,5 miliardy dolárov.
  • Blížiace sa jubileum oslávi aj broadwayským debutom. Zahrá si v dráme podľa románu Stephena Kinga s názvom Misery.
  • Pravidelne vyhlasuje, že s akčnými filmami navždy skončil. A vždy opäť to poruší. Aj teraz pripravuje ďalší diel akčnej série Smrtonosná pasca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bruce Willis #Pulp Fiction #Šiesty zmysel #Mesačný svit