Študentské dokumenty uvedú v Banskej Bystrici

V Banskej Bystrici sa v utorok 31. marca bude konať 10. ročník filmovej prehliadky Dámy a páni, prichádzame. Podujatie ponúkne štyri snímky študentov dokumentárnej tvorby Akadémie umení v Banskej Bystrici. Prehliadka sa uskutoční v kinosále Múzea SNP a jej otvorenie organizátori naplánovali na 19:30.

26.03.2015 05:00
Ja a Lucia Foto:
Snímka zo študentského filmu Ja a Lucia réžiséra Petra Komára.
debata

Návštevníci a návštevníčky podujatia sa môžu tešiť na dokumentárny film Ja a Lucia (2013) v réžii Petra Komára, ktorý získal cenu Najlepší dokumentárny film na Festivale študentských filmov Áčko. Okrem toho mu udelili Čestné uznanie poroty na 20. ročníku Medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý Žobrák 2014 a ako jediný film zo Slovenska mal nomináciu na cenu Best Film Award a Grand Prize na 21. ročníku Medzinárodného festivalu Astra Film Festival v rumunskom Sibiu. Autor zobrazuje príbeh dvoch mladých ľudí, ktorí zistili, že spolu čakajú dieťa. Príbeh je o to zaujímavejší, že sám režisér je hlavným protagonistom príbehu a hrdým vystrašeným budúcim otcom.

Ďalším titulom v programe je film Sledge hokej (2014) režiséra Mateja Ligača, ktorý divákov vezme do sveta pätnásťročného hendikepovaného Martina Joppa. Film zachytáva Martinove začiatky hrania paraolympijského športu a následné reprezentovanie na svetovom šampionáte v B kategórii v Japonsku. Snímka získala Cenu poroty na Festivale dobrých správ 2013. Bodovala aj na 20. ročníku Medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý Žobrák 2014, odkiaľ si odniesla Cenu slovenskej rady pre vysielanie a retransmisiu pre Najlepší slovenský film.

Tretím filmom je počin režisérky Růženy Rausovej s názvom Otisky (2013), ktorý získal na festivale Early Melons 2013 cenu Zvláštne uznanie a na Medzinárodnom festivale študentských filmov Ostrava Pictures cenu Najlepšia dokumentárna snímka. Ide o titul o emóciách a umení, fantázii, inšpirácii a tvorení. Zamýšľa sa nad zmyslom umenia, jeho možného vplyvu na život a naopak. Režijne sa na filme spolupodieľal aj Stanislav Králik.

Štvoricu filmov uzatvára tragikomický dokument o úprimnej láske dvoch mužov, z ktorých jeden sa chcel stať farárom, zatiaľ čo druhý aktívne spolupracoval pri znovuotvorení gay klubu. Film Svätenie (2014) je magisterským filmom Petra Gábora, ktorý v máji zabojuje o cenu Zlínsky pes na 55. ročníku Medzinárodného filmového festivalu pre deti a mládež v Zlíne. Trailer tohto filmu tiež zaradili do súťažnej sekcie venovanej trailerom.

debata chyba
Viac na túto tému: #svätenie #sledge hokej #Akadémia umení #študentské dokumenty #Ja a Lucia #Otisky