Kino Lumiére bude patriť slovenskému filmu

Od stredy 1. apríla sa návštevníci bratislavského Kina Lumière môžu tešiť na štedrú nádielku slovenských filmov. Podujatiu Týždeň slovenského filmu, ktoré štartuje 13. apríla, predchádza prehliadka s názvom Divácke a festivalové hity 2008-2013, ktorá potrvá do 12. apríla. Kolekcia zahŕňa diela, ktoré vznikli v uplynulých piatich rokoch, a jej cieľom je zhodnotiť zmeny v slovenskej filmovej tvorbe.

31.03.2015 14:06
Premietať sa bude aj Bathory Juraja Jakubiska. Foto:
Premietať sa bude aj Bathory Juraja Jakubiska.
debata

Prehliadku Divácke hity tvoria snímky, ktoré sa počas distribúcie v kinách tešili najväčšej návštevnosti. Na čele rebríčka je historická výpravná dráma Bathory režiséra Juraja Jakubiska. Zároveň je najdrahším filmom natočeným v strednej Európe. V kine si ho pozrelo 432 300 divákov a podobný úspech zaznamenal film Jánošík – Pravdivá história, ktorý podľa scenára Evy Borušovičovej nakrútila poľská režisérska dvojica Agnieszka Hollandová a Kasia Adamiková.

Výber dopĺňajú filmy Jakuba Kronera Lóve a BRATISLAVAfilm. Premietať sa bude aj minuloročný hit 38 o hokejistovi Pavlovi Demitrovi. Film sa stal najnavštevovanejším dokumentom a zároveň piatym filmom, ktorý prilákal do slovenských kín najviac divákov po roku 1989.

Premietnu aj obľúbené filmy Kandidát, Pokoj v duši či Legenda o lietajúcom Cypriánovi. Do sekcie najvýznamnejšie festivalové hity dramaturgia vybrala sociálne drámy Dom, Až do mesta Aš, Cigán, Môj pes Killer, Zázrak a dokumenty Ako sa varia dejiny, Kauza Cervanová, Slepé lásky či Hranica. Prvá časť bilančnej prehliadky má pestré žánrové zastúpenie a nezabúda ani na krátke a študentské filmy.

„Napriek tomu, že situácia v kinematografii sa stabilizovala, filmári akoby nedokázali úspechy na medzinárodnej scéne premietnuť do návštevnosti,“ tvrdí režisér Martin Šulík. Podľa neho je potrebné prezentovať domácu produkciu filmov. Prehliadka sprostredkúva obraz o tvorivých tendenciách domácej kinematografie a zároveň vytvára priestor na teoretickú reflexiu i diskusiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kandidát #Kino Lumiere #týždeň slovenského filmu #Divácke a festivalové hity 2008-2013 #domáca filmová tvroba #Bathory #Jánošík - Pravdivá história #BRATISLAVAfilm #Lóve