Slovenský film? Už sa je o čom rozprávať

Akcia Týždeň slovenského filmu štartuje v pondelok 13. apríla v bratislavskom kine Lumière. Nadväzuje na dvojtýždňovú prehliadku najúspešnejších slovenských festivalových a diváckych hitov, ktorá predstavila výber toho najlepšieho z domácej tvorby za posledných päť rokov. Zámerom bolo upozorniť na pozitívnu zmenu v slovenskej kinematografii a vytvoriť priestor na diskusiu s tvorcami, divákmi a filmovými kritikmi.

12.04.2015 11:50
Takdalekotakblizko foto-2 Foto:
Týždeň slovenského filmu uvedie aj nový dokument Jara Vojteka Tak ďaleko, tak blízko, ktorý sa zameriava na autizmus.
debata

„Kinematografia sa rozvíja, pribúdajú žánrové filmy, mení sa jej štruktúra. Na druhej strane tvorcovia sú stále osamelí bežci, nemajú sa kde stretnúť a porozprávať o problémoch, ktoré s tvorbou a výrobou filmov súvisia,“ hovorí člen prezídia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) režisér Martin Šulík.

V programe prehliadky sa objavia napríklad filmy Rukojemník, Fair Play, novinka Jara Vojteka Tak ďaleko, tak blízko, ale aj divácky obľúbený dokument Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom a mnohé iné. Bilančná prehliadka domácej tvorby nie je ojedinelá, v zahraničí majú obdobné akcie dlhoročnú tradíciu.

„U nás takéto podujatie absentovalo, pretože filmov bolo málo. Vďaka zmene vo financovaní aj vďaka RTVS sa situácia zmenila. Už sa je o čom rozprávať,“ dodáva Šulík. Jedným z hlavných zámerov organizátorov bolo umožniť divákom vidieť filmy, ktoré nestihli v distribúcii. Podľa Šulíka je krátkosť distribúcie jedným z hlavných problémov, ktorý vzďaľuje slovenský film od diváka. Mnoho filmov bude v rámci prehliadky uvedených s anglickými titulkami. Ďalším zámerom podujatia je totiž šíriť povedomie o slovenskom filme smerom do zahraničia.

Riaditeľ SFTA scenárista Marek Leščák uviedol, že jedným z hlavných cieľov druhej časti prehliadky je zhodnotenie filmovej tvorby. V priebehu budúceho týždňa sa uskutočnia tri kritické diskusie venované reflexii domáceho hraného, dokumentárneho a animovaného filmu. Mali by pomenovať nielen trendy v slovenskej kinematografii, ale aj problémy.

Režisér Martin Šulík cíti zmenu k lepšiemu i vo vzťahu filmových kritikov k slovenskému filmu. „Aj novinári formujú tvár kinematografie, malo by sa pomenovať, čo je v kinematografii životaschopné, i to, čo je retardujúce.“ Okrem prednášok budú na VŠMU prebiehať dva workshopy, vedené lektormi Andrejom Kolenčíkom a Ivanom Ostrochovským, ktorí sú nielen tvorcami, ale aj producentmi. „Chceli sme sa otočiť aj smerom ku generácii, ktorá je ešte na VŠMU a postupne sa bude do slovenského kinematografického priestoru začleňovať. Workshopy sú zamerané na to, aby študentom ukázali, ako sa uplatniť v praxi,“ vysvetľuje Šulík.

Do Týždňa slovenského filmu sa zapojí aj RTVS. Popri starších dielach ako Dom či Cigán budú mať v nasledujúcich dvoch týždňoch televíznu premiéru filmy Comeback a Socialistický Zombi Mord. Okrem toho televízia uvedie aj dokument Martina Šulíka o Milanovi Čorbovi a poviedkový film Slovensko 2.0. O domácej kinematografii sa bude diskutovať aj v relácii Večer s Havranom. „Chceli by sme, aby sa na budúci rok prehliadka spojila s podujatím Slnko v sieti. Myslím si, že produkcia je natoľko silná, že stojí za to vyhodnocovať ju každý rok,“ uzatvára Šulík.

Týždeň slovenského filmu, ktorý Slovenská filmová a televízna akadémia organizuje v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom a RTVS, potrvá do nedele 19. apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Šulík #rukojemník #Fair Play #Kino Lumiere #týždeň slovenského filmu #Tak ďaleko #tak blízko