Na Zlatú palmu siahajú Haynes aj talentovaný Grék

Osvedčené mená, ktoré sa môžu pochváliť viacerými cenami. Taká je väčšina režisérskej zostavy, ktorá sa bude tento rok uchádzať o Zlatú palmu na festivale v Cannes. Program festivalu, ktorý sa bude konať od 13. do 24. mája, zverejnili vo štvrtok.

16.04.2015 17:48
Cate Blanchett Foto: ,
Cate Blanchett sa v Cannes predstaví v očakávanom súťažnom filme Todda Haynesa Carol.
debata

Americký režisér Todd Haynes bol naposledy v Cannes pred sedemnástimi rokmi. Vtedy tu predstavoval svoj glamrockový muzikál Zamatová extáza. Snímka, ktorej rozprávačský štýl sa inšpiroval kultovým Občanom Kaneom Orsona Wellesa, tu získala Cenu za umelecký prínos. Haynes odvtedy nakrútil dva filmy – dobovú drámu Ďaleko do neba a svojský portrét Boba Dylana I'm Not There. Oba získali niekoľko cien na inom veľkom festivale – v Benátkach. Potom sa Haynes venoval televíznej tvorbe (oceňovaná miniséria Mildred Pierceová) a čakalo sa na jeho ďalší celovečerný film. S ním teraz prichádza po ôsmich rokoch. Má názov Carol a v Cannes sa bude uchádzať o Zlatú palmu.

Carol je adaptáciou románu Patricie Highsmithovej a je príbehom dvoch žien – Therese a Carol. Prvá z nich pracuje v obchodnom dome a zamiluje sa do staršej vydatej ženy. V lesbickej dráme z New Yorku 50. rokov minulého storočia sa predstavia Rooney Mara a Cate Blanchett.

McConaughey v lese samovrahov

Druhým americkým režisérom v súťaži je Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting, Milk). Roku 2003 tu získal Zlatú palmu s filmom Slon o masakre na americkej strednej škole, kde strieľali dvaja študenti. Pochmúrne znie aj premisa Van Santovho nového filmu Sea of Trees (More stromov), v ktorom sa Matthew McConaughey a Ken Watanabe stretnú v japonskom pralese Aokigahara. Má prezývku Les samovrahov a obaja doň prišli s rovnakým cieľom… V snímke sa predstaví aj Naomi Watts.

Hviezdne obsadenie má aj nová adaptácia Shakespearovho Othella, v ktorej účinkujú Michael Fassbender a Marion Cotillard. Nakrútil ju austrálsky režisér Justin Kurzel, ktorý so svojím debutom Snowtown získal pred štyrmi rokmi v Cannes dve čestné uznania. Rovnako dve ceny v Cannes získal so svojimi snímkami Božský a Tu to musí byť taliansky filmár Paolo Sorrentino. Tentoraz do súťaže vstúpi s drámou Youth (Mladosť), ktorú nakrútil v angličtine a obsadil do nej Michaela Caina, Rachel Weisz, Jane Fonda či Harveyho Keitla. Pre Sorrentina je to už šiesta účasť v súťaži na tomto festivale.

Ďalší taliansky režisér Matteo Garrone súťažil v Cannes dvakrát so snímkami Gomora a Reality Show a obe získali Veľkú cenu poroty. Rovnako ako Sorrentino nakrútil film v angličtine. Jeho Tale of Tales (Rozprávka rozprávok) vychádza zo zbierky rozprávok Giambattistu Basila zo 17. storočia, v ktorej sa prvýkrát objavili Janko a Marienka či Popoluška. V snímke, ktorú Garrone pred rokom pre Variety opísal ako fantasy s hororovými prvkami, sa predstavia Salma Hayek, Vincent Cassel či John C. Reilly.

Byť single nie je žiaduce

Štvrtýkrát sa bude o Zlatú palmu uchádzať francúzsky režisér Jacques Audiard (Prorok), jeho novinka má zatiaľ len pracovný názov Dheepan. Hirokazu Kore-eda je zase meno japonského režiséra, ktorého v Cannes tiež dobre poznajú. Tentoraz príde s komiksovou adaptáciou príbehu štyroch sestier Our Little Sister (Naša malá sestra). Piatykrát sa na súťaži v Cannes zúčastní čínsky režisér Jia Zhang-Ke a po víťazstve v sekcii Istý pohľad v roku 2009 sa do Cannes vracia grécky režisér Yorgos Lanthimos. Tentoraz už v hlavnej súťaži zabojuje s dystopickým príbehom z budúcnosti, v ktorom single život nie je žiaduci. Ak ste single, musíte si do 45 dní nájsť partnera, inak vás premenia na zviera a vypustia do voľnej prírody. V snímke The Lobster (Homár) sa predstavia Colin Farrell, Rachel Weisz či Lea Seydoux, známa aj z iného canneského hitu Život Adele. Kanadský režisér Denis Villeneuve bude režírovať pokračovanie kultového sci-fi Blade Runner, ešte predtým skúsi šťastie v Cannes s mysterióznym krimi Sicario v hlavných úlohách s Emily Blunt a Joshom Brolinom.

Nováčikom v súťaži je maďarský režisér László Nemes, ktorý má na konte niekoľko oceňovaných krátkych filmov a skúsenosť ako asistent Bélu Tarra. V Cannes sa o Zlatú palmu uchádza s debutom Saul fia. Podľa magazínu Variety ide o príbeh väzňa z koncentračného tábora v Osvienčime, ktorý spaľuje telá mŕtvych. Telo chlapca, ktorého bral ako svojho syna, však chce zachrániť. Súťažiť bude aj nórsky režisér Joachim Trier a niekoľkí ďalší oznámení tvorcovia. Zoznam súťažných filmov však ešte nie je kompletný a pribudne doň ešte niekoľko mien. O víťazovi rozhodne porota pod vedením bratov Coenovcov.

Mimo súťaže festival uvedie dokument o Amy Winehouse, novinku Woodyho Allena, animovanú snímku z dielne Pixaru V hlave či celovečerný režijný debut herečky Natalie Portmanovej. A čaká sa aj na nové pokračovanie filmovej série Šialený Max, ktorá sa na plátna kín vráti po tridsiatich rokoch práve v Cannes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Cannes #Zlatá palma #Paolo Sorrentino #68. ročník #Matteo Garrone #Todd Haynes #Zhangke Jia #Yorgos Lanthimos #Nanni Moretti #Joachim Trier #Gus Van Sant #Denis Villeneuve #Jacques Audiard