Ben Affleck chcel zatajiť svojho otrokárskeho predka

Americký herec Ben Affleck, známy svojimi liberálnymi postojmi, tlačil na autorov dokumentárnej relácie televízie PBS, aby zamlčali, že jeden z jeho predkov mal otrokov. Ukázala to podľa agentúry AP e-mailová pošta, ktorú získali hackeri z počítačového systému produkčnej firmy Sony Pictures a ktorú v minulých dňoch zverejnil server Wikileaks.

21.04.2015 08:30
Ben Affleck Foto:
Herec Ben Affleck.
debata

„Mám dilemu. Prvýkrát jeden z našich hostí súkromne požiadal, aby sme neuvádzali nejakú skutočnosť, a to, že jeden jeho predok mal otrokov. Nikto sa nikdy nepokúsil cenzurovať naše poznatky. Ide o megahviezdu, čo máme robiť?“ napísal riaditeľ firmy Sony Pictures Michael Lynton svojmu priateľovi, profesorovi z Harvardovej univerzity Henrymu Gatesovi.

Profesor odporučil, aby autori relácie Finding Your Roots (Hľadanie vašich koreňov) zmienku o otrokárskom predkovi vypustili. Lynton v reakcii na priateľove odporúčania vyjadril obavu, že to môže spochybniť integritu jeho spoločnosti. V diele venovanom Benovi Affleckovi sa však informácia o rozporuplnom predkovi nakoniec neobjavila.

Americká televízna stanica PBS reagovala na zverejnenie informácie tvrdením, že sa autori rozhodli vypustiť zmienku o otrokoch nezávisle od nejakého vonkajšieho tlaku, len s cieľom mať v relácii čo najviac najzaujímavejších príbehov. Poukázala na to, že Affleck je napríklad spoluzakladateľom mimovládnej organizácie Eastern Congo Initiative na pomoc Afričanom.

Informácie získané hackerským útokom na Sony už vyvolali rozpaky aj okolo ďalších osobností. Napríklad podľa získanej elektronickej pošty jeden režisér opisuje filmovú hviezdu Angelinu Jolie ako „rozmaznanú babu s minimálnym talentom“. Objavili sa v nej tiež rasistické komentáre voči americkému prezidentovi Barackovi Obamovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ben Affleck #Sony Pictures #Hľadanie vašich koreňov