Preslávil ho Corleone

Ťažko uveriť, že Al Pacino, ikona nového Hollywoodu a hviezda broadwayských divadiel, oslavuje v sobotu 75 rokov.

25.04.2015 05:00
Herec Al Pacino. Foto: ,
Herec Al Pacino.
debata

Ako syn mafiánskeho bossa Corleoneho či najväčší mafián všetkých čias si Al Capone získal milióny filmových fanúšikov.

Al Pacino odštartoval hereckú dráhu ako -násťročný narkoman Bobby vo filme Panika v Needle Parku. Režisér Francis Ford Coppola, ktorý sa upísal filmovej adaptácii mafiánskej ságy spisovateľa Maria Puza Krstný otec, bol mladým hercom s talianskymi koreňmi natoľko očarený, že ho ochotne obsadil do role syna mafiánskeho bosa Vita Corleoneho. Al Pacinov výkon bol ocenený nomináciou na Oscara i Donattelovým Dávidom. Zatiaľ čo prvému dielu Krstného otca dominuje herec Marlon Brando, hviezdou pokračovania sa celkom suverénne stáva Al Pacino. Spolu s ním prežívame Michaelovu závratnú cestu na vrchol aj bolestivý pád. Pacinov herecký štýl je prirodzene čistý, vytvára zakomplexované až brutálne postavy. Svojim antagonistom dodáva nezameniteľnú iskru. Al Pacino si ako Michael Corleone získal milióny fanúšikov.

Herec Al Pacino (vpravo) a režisér Dan Fogelman...
Herec Al Pacino.
+8Herec Al Pacino a jeho partnerka Lucila Sola na...

To, že herec ešte rozhodne neponúkol všetko, dokazuje v ďalšom filme nakrútenom podľa skutočnej udalosti, Serpico. Z polohy mafiánskeho bosa sa tu razom prehupol na druhú stranu zákona. Bojuje za spravodlivosť ako mladý policajt. O tom, že Al Pacino je skutočný perfekcionista, svedčí aj fakt, že isté obdobie sa intenzívne stretával s reálnym Frankom Serpicom, aby bol jeho výkon čo najrealistickejší. Za výkon v tejto snímke si opäť vyslúžil nomináciu na Oscara, no zdržanliví americkí akademici stále verili, že to najlepšie ešte len príde.

V roku 1992 sa zhostil hlavnej úlohy vo filme Vôňa ženy, kde hral bývalého dôstojníka v hlbokej osobnej kríze. Ako zatrpknutý, cynický slepec Frank Slade sa rozhodne skončiť so životom, no ešte predtým sa s ním chce vo veľkom štýle rozlúčiť. Pacino vybudoval autentický pocit znovuobjavenia vône sveta a jeho herecký talent konečne ocenila aj filmová akadémia. Na Oscara bol do tohto momentu nominovaný 6-krát a uznanie akademikov mu oprávnene patrí.

Stvárnením najväčšieho mafiána všetkých čias, Al Caponeho, symbolicky potvrdil status gangstra. Do remaku slávnej gangsterky Howarda Hawksa Zjazvená tvár Al Pacina obsadil legendárny režisér Brian de Palma. Do zločineckých vôd sa herec opäť namočil v roku 1997 v krimi dráme Krycie meno: Donnie Brasco. V rovnakom roku sa predstavil aj ako rafinovaný diabol vo filme Diablov advokát.

Al Pacino ešte predtým, ako zažiaril na striebornom plátne, hral v avantgardných divadelných súboroch Living Theatre a Café la Mama. Zrelý herec momentálne pôsobí v broadwayských inscenáciách a sám o sebe skromne tvrdí, že nie je hviezdou, ale hercom.

3X Al Pacino:

  • Francis Ford Coppola uprednostnil vtedy neznámeho herca Al Pacina pred hereckými hviezdami ako Robert Redford, Jack Nicholson či Robert De Niro.
  • Al Pacino má na konte 8 nominácií na Oscara, 5 Zlatých glóbusov a mnoho divadelných ocenení.
  • Herec neskrýva svoj obdiv ku klasickému divadlu Williama Shakespeara. Venuje sa mu vo filme Al Pacino – Richard III., ktorý sám režíroval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #jubileum #Al Pacino