Ovečka Shaun - inteligentná zábava bez klišé

Ovečka Shaun a jej zvierací priatelia z obľúbeného detského animovaného seriálu Veselá farma sa dočkali celovečerného filmu.

28.04.2015 09:00
ovečka shaun Foto:
Ovečka Shaun a jej kamaráti prežívajú dobrodružstvo v meste.
debata

Postarali sa o to dvorní pracovníci britského animačného štúdia Aardman, režisér a scenárista Mark Burton a Richard Starzak. Shaun nie je žiadny nováčik, jeho herecká kariéra odštartovala už v roku 1995 krátkym filmom Nicka Parka O chlp. Filmík, kde baranček sekunduje skúsenejším animovaným hrdinom Wallaceovi a Gromitovi, získal dokonca Oscara.

Veľkolepé dobrodružstvo, v ktorom sa zvieratká a ich pastier dostávajú ďaleko za hranice svojej každodennej rutiny, rozhodne nebude baviť len tých najmenších. Seriál o večne nespokojnom a správne prešibanom Shaunovi a jeho sympatickí hrdinovia si získali priazeň detí i dospelých ďaleko za hranicami Britských ostrovov. Scenáristicko-režisérske duo filmovej verzie sa autorsky nepodieľalo na výrobe seriálu, no celkom presne vystihli jeho špecifický humor, náladu aj spôsob rozprávania. Všetko namiešali tak, aby vyhoveli predovšetkým najmenším divákom, no ovečka Shaun nezabúda ani na dospelácky sprievod.

Dômyselné dobrodružstvo

Shaun (ovečka je napriek názvu filmu barančekom) je otrávený každodennými povinnosťami, monotónnosť dní by rád vymenil za prázdninové ničnerobenie. To je však nemožné, kým stádu velí farmár a pomáha mu pri tom oddaný pes Bitzer. Shaun svojím nápadom okamžite nakazí a zmobilizuje celé stádo. Trhlinka v jeho geniálnom pláne dovedie skupinku zvieratiek a ich farmára do mesta. Ten po údere do hlavy stráca pamäť a zhoda vtipných náhod ho privedie k závratnej kariére vo vychytenom kaderníctve. Zvieratká nielen bojujú o jeho návrat späť, ale v meste musia čeliť mnohým nástrahám. Najväčšie nebezpečenstvo predstavuje krvilačný šéf miestneho útulku.

Dej príbehu má klasickú dramatickú štruktúru. Princípom zmeny je cesta, ktorá zákonite preveruje hodnoty hrdinov. Film dbá na zrozumiteľnosť, v mnohom je zjednodušujúci a stojí primárne na akčných zvratoch, ktorými sa snaží udržať diváka v napätí. Autori však celkom dobre neodhadli stopáž. Film je natiahnutý, dej sa príliš zamotáva a stáva sa preto náročný na vnímanie najmenších divákov. A nie sú v tom sami. Schematická výstavba spôsobuje „ochabovanie“ záujmu aj u dospelých. Predvídateľný príbeh začne nudiť a klincom do rakvy je akčná záverečná polhodina, ktorá vrcholí záchranou na poslednú chvíľu a vtipným potrestaním zla.

Precízna animácia a inteligentná hravosť

Film je nadštandardný svojím výtvarným spracovaním. Tvorcovia, podobne ako nekorunovaný kráľ animácie, režisér Tim Burton, využívajú klasickú animačnú techniku stop motion. Tá je mimoriadne náročná na čas. Vyžaduje si dôsledné rozvrhnutie a detailnú prípravu scény jednotlivých záberov, pretože kamera sníma každú zmenu pohybu objektov osobitne.

Rozprávka je plná vynaliezavých gagov a dômyselne prepracovaných detailov. Autori presnou skratkou glosujú fenomény internetovej spoločnosti, instantnú slávu či kult osobnosti. Jemná kritika sa zacielila na povrchnosť hodnôt moderného sveta, ktoré sú postavené na hlavu. Paródia je opatrná, s ohľadom na najmenšieho diváka.

Práca s hudobným motívom je pre diváka znalého kontextov vtipným bonusom a takýchto hravých prvkov je v príbehu zašifrovaných viac. Osobitou črtou je nedialogickosť, čomu sa logicky musela prispôsobiť narácia. Film rozpráva predovšetkým obrazom a pohybom, no tým, že sa vzdal slova, sa zákonite ochudobnil o hlbší prienik do psychológie postáv. Režiséri si museli poradiť s metaforickou skratkou, obrazovou symbolikou a ako ťažisko zvolili akciu. O výsledku možno tvrdiť, že snaha uspokojiť všetkých sa nevypláca, no film je inteligentnou zábavou a úspešne sa vyhýba klišé i morálnym poučkám. Čerešničkou na torte je potitulková bodka, na ktorú sa rozhodne oplatí počkať si.

Hodnotenie Pravdy
3,5 hviezdičiek z 5

  • Ovečka Shaun/Veľká Británia, Francúzsko/ scenár a réžia: Mark Burton a Richard Starzak/ slovenská kinopremiéra 23. apríla 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Ovečka Shaun