Avengers 2 - čistokrvný hollywoodsky kokteil

Legendárne štúdio Marvel opäť spojilo svojich kultových superhrdinov, aby jednotnými silami ochránili Zem pred apokalypsou.

03.05.2015 12:00
40 Film-Avengers-4x Foto:
Avengers 2 sú vyváženou zmesou akcie a emócií so sarkastickým humorom ako čerešničkou.
debata (5)

Zatiaľ čo v prvom spoločnom filmovom dobrodružstve z roku 2012 Avengers: Pomstitelia sa im podarilo zvíťaziť nad mimozemskými nepriateľmi, vo filme Avengers 2: Vek Ultrona čelia umelej inteligencii.

Obávaný Ultron sa vymkne z rúk svojmu stvoriteľovi, Iron Manovi Tonymu Starkovi. Jeho fatálny omyl spúšťa lavínu a ohrozí tak nielen ľudstvo, ale aj samotných Avengerov. Iron Man, Thor, Neuveriteľný Hulk, Kapitán Amerika, Hawkeye, Falcon či Čierna vdova sa musia spojiť, aby dosiahli stratenú silu. Súdržnosť Avengerov je však naštrbená démonmi z ich najtajnejších spomienok. Tých vypustí Čarodejnica Scarlet a spolu s dvojčaťom Quicksilverom (objavil sa už vo filme X-men: Budúca minulosť) sa pridávajú na stranu Ultrona. Pod jeho velením chcú dosiahnuť vytúženú pomstu. Vízie budúcnosti sú temnejšie ako vesmír…

Zábava plná trikov a akcie

Aj keď už v úvode možno tušiť, ako sa bude dej vyvíjať, autori sa postarali o množstvo nečakaných zvratov a vyváženú zábavu plnú digitálnych trikov, pôsobivo akčných bojových scén a odkazov na prehistórie jednotlivých hrdinov. V deji sa lepšie zorientuje divák znalý predošlých filmov, nie je však nevyhnutne potrebné poznať ich.

Východisková situácia aj niektoré podstatné dejové zvraty sú príliš zjednodušené a scenár v istých momentoch sklame voľbou predvídateľnej cesty. Príbeh nie je taký nápaditý ako v prípade konkurenčného filmu X-men: Budúca minulosť (2014). Situáciu však zachraňujú obľúbení hrdinovia rafinovane útočiaci na emócie, aj dynamické striedanie polôh "raz si hore, raz si dole”. Tieto prvky tvoria spolu s bojovými scénami gro filmu, ktorý nepotrebuje hlbokomyseľné presahy. Komiksový svet má presne stanovené pravidlá, dobrí bojujú proti zlým, no ani tu nie je všetko čiernobiele. Postavy sa vyvíjajú a dráma Avengerov stojí na ich nepredvídateľných premenách.

Noví hlavní hrdinovia

Scenára i réžie sa, podobne ako v prvom diele o Avengeroch, ujal Joss Whedon. Priamočiara narácia sa zameriava na niekoľko vedľajších línií. Lineárna štruktúra zabezpečí, že divák sa nestráca aj napriek veľkému počtu postáv a motívov. Scenáristicky zaujímavé bolo pre autorov rozvinúť ľúbostný motív Hulka a Čiernej vdovy. Ten je vzhľadom na ich "mutácie” komplikovanejší, ako by si priali. Čarodejnica Scarlet je charakterom prechádzajúcim najväčšou premenou a niekoľkokrát zamieša karty v hre. Väčší priestor je venovaný hrdinom, ktorí zatiaľ nemali samostatný filmový príbeh, naopak, známi hrdinovia ako Iron Man, Kapitán Amerika či Thor sú len reprezentantmi svojich schopností a dopĺňajú dream team neporaziteľných bojovníkov. Jednu z vedľajších dejových línií uzatvára podtitulková bonusová scéna. Možno je i náznakom, kam by sa príbeh mohol uberať v ďalšej časti o nezlomných hrdinoch.

Prepracovaná šou

Filmové a komiksové princípy v digitálnom spracovaní dokonale spolupracujú. Triky sú novou dimenziou a povyšujú papierový zážitok na vizuálnu extázu.

Akokoľvek sentimentálne či plytko pôsobí základná premisa príbehu, tvorcovia dokázali vytvoriť pútavú a do detailov prepracovanú šou. Avengers 2: Vek Ultrona je žánrovou lahôdkou a svoje vnady dáva na obdiv bez toho, aby nás podceňoval. Absolútne presne nastavil pravidlá svojho sveta a rešpektuje ich. Živí tradíciu žánru a divák to s nadšením prijme.

Avengers sú plnokrvným hollywoodskym kokteilom, vyváženou zmesou akcie a emócií vyplývajúcich zo vzťahových rovníc sympatických sexi hrdinov. Čerešničkou je sarkastický humor odľahčujúci rozprávanie. Avengers 2 ponúka sploštený pohľad na svet, nesnaží sa o kritické presahy či demaskovanie spoločnosti. Dáva nám presne to, po čo si do kina prišli.

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

  • Avengers 2: Vek Ultrona / USA / scenár, réžia: Joss Whedon / hrajú: Chris Ewans, Chris Hemsworth, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Scarlett Johanssonová / slovenská premiéra: 30. 4.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Avengers 2